Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S ute på än tunnare is

Konflikten om budgetreglerna komma att avgöras i domstol. Priset för Socialdemokraterna blir allt högre.

Annons
Kan avgöra politisk strid. Regeringsrätten, nu omdöpt till Högsta förvaltnings- rätten, kan avgöra den politiska kampen om budgetreglerna.

Socialdemokraterna har av tradition varit skeptiska mot domstolsmakt och lagprövningsrätt. Men de kan de få just detta på halsen genom bråket om budgetreglerna.

Efter sju sorger och åtta bedrövelser lyckades de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna gemensamt stoppa rege- ringens skattesänkning för en miljon löntagare.

Regeringen hävdade hela tiden att ett sådant beslut skulle strida mot riks- dagens budgetordning. Det var dramatiskt med flera voteringar och oppositionsledamöter som missade omröstningar. Riksdagens egna jurister höll med om regeringens tolkning, så frågan fick gå via konstitutionsutskottet.

Till slut vann oppositionen. Men redan direkt efter beslutet stod det klart att Socialdemokraterna riskerade att vinna en Pyrrhusseger.

De brände broar till de borgerliga partierna, vilket försvårar framtida sam-arbete. Med försvagade budgetregler blir det svårare att regera, trots att en hel del tyder på att Socialdemokraterna själva kan komma att leda minoritetsregeringar.

Uppluckringen av reglerna stärker också Sverigedemokraternas möjligheter att påverka budgeten så länge rege- ringen inte har egen majoritet. De rödgröna var emot två skattesänkningar, men kunde bara stoppa den där de hade stöd av Sverige-demokraterna.

Trots alla invändningar verkade frågan i varje fall avgjord. Men inte ens detta visade sig stämma. Av en nyhetsartikel i Dagens Nyheter framgick att beslutet också kan prövas i domstol.

Eftersom riksdagens jurister ansåg att beslutet stred mot riksdagsordning- en, som nästan är en grundlag, kan de som går miste om skattesänkningen gå till domstol och hävda att beslutet är olagligt. Och det handlar om 1 miljon lön- tagare.

Skattebetalarnas förening hoppade snabbt på tåget. De uppmuntrar och bidrar till att någon överklagar.

Det vore närmast som när förvaltningsdomstolar prövar lagligheten i kommunala beslut. Socialdemokraterna har varit emot att jurister ska överpröva demokratiskt fattade beslut, medan de borgerliga partierna har varit mer positiva till en författningsdomstol.

Det finns också goda skäl att vara försiktig med att politisera domstolarna, vilket lätt (se på USA) blir följden av att politiska beslut prövas av jurister. Men här kan Socialdemokraterna bidra till att en stor politisk fråga avgörs i domstol. Det kan bli mer än dubbelfel.

Mer läsning

Annons