Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så isarna smälter för att vi använder för mycket olja, men issmältningen utnyttjas ändå för att utvinna ännu mer olja.

Regeringen bör vara konsekvent och kraftfull i att motverka fossila bränslen. Därför bör den försöka hindra oljeutvinning i Arktis.

Annons
Issmältning lockar oljebolag. När isen i norr, som den här på Grönland, smälter öppnas nya möjligheter till att borra efter olja.foto: scanpix

Ibland ter sig världen riktigt absurd. Fossila bränslen som olja och kol anses vara en av huvudbovarna bakom den globala uppvärmningen. En av de värsta resultaten av den stigande temperaturen anses vara issmältningen i Arktis och på Grönland, liksom att permafrosten tinar.

Men när isen smälter och permafrosten tinar frigörs nya områden för att använda naturresurser, däribland det fossila bränslet olja. Stater och oljebolag ligger i startgroparna för att borra efter ny olja. Så isarna smälter för att vi använder för mycket olja, men issmältningen utnyttjas ändå för att utvinna ännu mer olja!

BP:s styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg hävdade nyligen att det inte finns något alternativ till att exploatera olja i Arktis. Det handlade om att laga efter läge, då exploateringen snart ändå är en realitet. Det har också framhållits att världen 2025 enligt en FN-prognos kommer att ha tre gånger så stort behov av fossila bränslen som i dag.

I går krävde miljöorganisationer, rödgröna riksdagsledamöter, gröna liberaler med flera i ett inlägg i Svenska Dagbladet att Sverige som nybliven ordförande i Arktiska rådet ska kräva stopp för oljeutvinning och fiske. De menar att all utvinning av naturresurser och fiske bör vara förbjudet inom det område som historiskt har skyddats av ett havsistäcke. Inte heller i resten av Arktis bör oljeborrning tillåtas och fisket behöver regleras hårdare.

Sverige är ordförande i två år i Arktiska rådet och har inga egna ekonomiska intressen i Norra Ishavet. Det skulle enligt artikelförfattarna ge en lysande möjlighet att arbeta för att införa detta omfattande skydd för den arktiska miljön.

Risken kan förstås vara att svenska förslag viftas bort just med argumentet att det är lätt att säga för ett land som ändå inte har några naturresurser att utvinna. Men en sådan invändning bör dock inte hindra regeringen från att agera.

Oljeolyckan i Mexikanska golfen visade riskerna med att utvinna olja ur havet. I nordliga vatten skulle effekterna av en olycka bli ännu större, då kylan i vattnet och sammansättningen av bakterier gör att olja bryts ner långsammare.

Så även om det vore bra med ökad användning av fossila bränslen vore det alltför riskabelt att satsa på utvinning i så kallt klimat. Men nu är det inte alls bra med fortsatt användning av fossila bränslen. Dessutom är det i hög grad tveksamt om oljan skulle räcka även om det blir utvinning från djupa vatten. Forskare talar i likhet med professor Kjell Aleklett om att oljeproduktionen har nått sitt maximum.

Regeringen har enats om en energipolitik, där energisparande och förnybara energikällor är de viktigaste delarna. Men där finns också en öppning för att om det behövs bygga nya kärnkraftverk och fortsätta att använda kärnkraft under överskådlig tid. Huvudskälet för denna ståndpunkt är att det i första hand gäller att minska användandet av fossila bränslen.

Miljöorganisationer och de rödgröna partierna låtsas som det inte krävs några svåra val. De vill snabbt avveckla både kärnkraft och fossila bränslen. Regeringen hävdar däremot att kärnkraften kan behövas just för att användandet av fossila bränslen är ett värre hot. Men då borde regeringen för att vara konsekvent kraftfullt bekämpa sådant som oljeborrning i Arktis.

Mer läsning

Annons