Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab har skötts illa av GM, nästan från första början.

GM verkar snarast besvärat över det intresse som finns för att köpa Saab. Ett märke som GM självt har gjort sitt bästa för att ta kol på.
Var det någon som på allvar trodde att vi skulle få ett slutgiltigt besked om Saabs framtid i går?

Annons

Den holländska sportbilstillverkaren Spyker har än en gång reviderat sitt bud, efter det att GM rynkat på näsan åt det som låg på bordet. Och i elfte timmen har det Luxemburgbaserade investmentbolaget Genii Capitals lagt ett bud på Saab. I onsdags hette det att General Motors var positivt till budet.

Saab har skötts illa av GM, nästan från första början. Man kan ju undra vad GM skulle med Saab till med tanke på hur styvmoderligt det behandlats genom åren. Det primära intresset tycks ha varit att slå undan benen på en konkurrent för att gynna de egna märkena.

Inte ens när GM stod inför en egen rekonstruktion lyckades man hantera Saab på ett bra sätt. Om avsikten från början var att lägga ned Saab så borde man på GM ha

varit mer uppmärksam på i vilken del av det rekonstruerade bolaget man placerade Saab.

Så nu försöker man släta över fadäsen genom att ge sken av att min välja sälja, för att till slut ”göra en Koenigsegg”, det vill säga dra sig ur, med hänvisning till att buden var för oseriösa.

Den senaste dryga månadens hattande hit och dit om framflyttade datum när GM vill att en affär ska vara klar – eller åtminstone en köpare ska ha utkristalliserat sig – gör att GM alltmer framstår som en åsna mellan två hötappar.

Å den ena sidan vill man egentligen lägga ned Saab, och därmed få en konkurrent mindre. Å den andra kan man inte låta bli att vara nyfiken på de bud som trots allt kommer in, till och med på budgivningens sista (?) dag.

Såväl Spyker som Genii tycks se en potential hos Saab som GM under alla sina år som ägare antingen har förbisett eller inte låtsats om. Formel 1-chefen Bernie Ecclestone, som gjort gemensam sak med Genii säger till den brittiska tv-kanalen BBC: ”ett bra bilmärke som troligen varit negligerat av den nuvarande ägaren.” Spykers vd, Victor Müller, skriver i ett pressmeddelande att ”Vi tror att märket Saab har en stor potential.”

Uttalandet i onsdags från GM:s vd Ed Whitacre avslöjar honom. Ett dygn innan den senaste tidsfristen för nya bud skulle gå ut, sade han i amerikansk press att han inte trodde att det skulle komma något nytt bud på Saab som skulle rädda det från nedläggning.

Och så var det ju den där svenska gruppen som figurerat i periferin ett tag, en grupp bestående av ett antal näringslivsprofiler. Den har också lagt ett bud i sista minuten.

Det verkar nästan som om GM är förvånat – eller ska vi säga besvärat – över det

intresse som trots allt finns för Saab, ett märke som GM självt har gjort sitt bästa för att ta kål på.

Den senaste tiden har allt från Saabentustiaster världen över till återförsäljare och hugade spekulanter höjt sina röster för att Saab ska få leva vidare. I tisdags, till

exempel, demonstrerade ett stort antal återförsäljare utanför GM:s huvudkontor, i ett försök att påverka GM att sälja Saab.

Spykers intresse för Saab verkar vara solitt, då man nästan slår knut på sig för att arbeta om sitt bud för att GM ska acceptera det.

Än är inte sista ordet sagt. Det är ett som är säkert.

Mer läsning

Annons