Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkert med alliansen

Vill väljarna riskminimera med Alliansen eller spela högt med rödgrönt?

Annons
Tredje gången gillt? Göran Hägglund (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Fredrik Reinfeldt (M) på alliansens ”valkickoff” i Nacka utanför Stockholm.Foto: Pontus Lundahl TT

Vill väljarna riskminimera med Alliansen eller spela högt med rödgrönt?

Den borgerliga alliansen spelar på säkerhet. Den håller ihop, kan regera och har ordning på pengarna.

Många väljare kan tycka att åtta år vid makten räcker, men vågar de köpa en rödgrön gris i säcken? Den frågan lär avgöra valet.

I går var det dags för Alliansens konvent och gemensamma val-kick off med brandgula ballonger och t-tröjor. Konvent betydde i detta fall hejarklacksmöte, där ledande politiker och partianställda hade bjudits in för att applådera partiledarna. Så blir det i en allians.

Förhandlingar och beslut måste ske i andra mer slutna sammanhang. Gemensamma aktiviteter saknar diskussioner eller beslutsfattande, utan är manifestationer av Alliansens enighet och sammanhållning.

Kanske tråkigt, men ändå effektivt som kontrast mot oppositionen. Kan någon tänka sig ett ballong-viftande rödgrönt konvent? Partierna vet ju inte ens om de vill regera med varandra och ännu mindre vilken politik som i så fall ska föras.

Alliansledarna kom med ett utspel om fler jobb. Regeringen har som mål att 5 miljoner ska arbeta 2020, vilket skulle betyda 350 000 fler sysselsatta.

Nu visade det sig inte vara särskilt långtgående. Konjunkturinstitutet spår att sysselsättningen kommer att vara nästan 5 miljoner 2020 med dagens politik.

Det skulle således inte behövas särskilt långt-gående åtgärder för att nå målet. Alliansledarna talade om riktade insatser för att nå fler som står

långt från arbetsmarknaden och effektivare åtgärder för att nyanlända flyktingar och invandrare ska komma in på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna har som mål att arbetslösheten ska vara lägst i EU 2020.

Båda målen ska uppnås efter nästa mandatperiod, som tar slut 2018. Det gör det minst sagt svårt för väljarna att redan 2014 avgöra vilket som är mest träffsäkert och realistiskt.

Alliansledarna menade att sysselsättningen inte skulle nå 5 miljoner om de rödgröna styrde, med deras förslag om höjda arbetsgivaravgifter och högre

skatter på restauranger eller transporter.

Alliansen har ett besvärligt läge. Det är alltid svårt att vinna tre val i rad och mycket har redan genomförts. Skatterna har sänkts för dem som arbetar, val-friheten har ökat och skolan förändrats i grunden.

Alliansen framstår som det säkra, men lite trötta alternativet.

De rödgröna fångar upp önskan om förändring och en vag vänstervind. Men

de är oeniga som sådant som energi, skola, skatter och transporter. Frågorna är fler än svaren om vad en rödgrön seger innebär.

Mer läsning

Annons