Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Hbtq-kampen är väl värd att fira

Snart drar årets Västerås Pride igång

Annons

Snart dags igen. Bild från Västerås Pride 2013.

För snart 20 år sedan, 1998, arrangerades Sveriges första Pridefestival i huvudstaden.1998 var även Elisabeth Ohlson Wallins omdiskuterade fotoutställning Ecce Homo, som visades i Uppsala domkyrka, aktuell. Domkyrkan bombhotades och utställningen möttes av upplopp och demonstrationer.

Det är bra att ibland påminna sig om hur mycket som hänt i synen på hbtq-rättigheter de senaste decennierna, även om man kan beklaga sig över att till exempel steriliseringskravet på transpersoner som genomgår könskorrigering avskaffades så sent som för fyra år sedan.Pridefestivalen arrangeras numera över hela landet. Även om det alltid finns kritiker mot Pride kan man konstatera att stödet för festivalen numera är brett och starkt. Med det sagt ska vi aldrig luta oss tillbaks. Hbtq-personer utsätts fortfarande för diskriminering och hat. Enligt Folkhälsomyndigheten har varannan ung transperson övervägt att ta sitt liv.

Vi kan också se hur svårt hbtq-aktivister har det på sina håll i närliggande Östeuropa, och i länder som Ryssland och Turkiet. I Istanbul hotade ultranationalister att stoppa årets Prideparad, och myndigheterna drog in tillståndet för paraden. Häromdagen sköt polisen gummikulor för att skingra Istanbuls Pride-demonstranter. Situationen är dessvärre inte unik; för två år sedan använde turkisk polis vattenkanoner och tårgas, och i fjol sköt polisen tårgas och gummikulor på htbq-aktivister.

När årets Västerås Pride drar i gång i helgen ordnas en "inkluderande mässa" i Västerås domkyrka. Det är fint.

Under årets Västerås Pride senare i veckan ordnas bland mycket annat en "inkluderande mässa" i Västerås domkyrka. Svenska kyrkan skriver på sin hemsida att Prideflaggan ska läggas över altaret, och "katedralen lyser upp i regnbågens färger". Det är väldigt fint. Svenska kyrkan har också tidigare tagit ställning för samkönade vigslar. Det ska uppmuntras. Däremot gör makthavare, som nu senast statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i Kyrkans Tidning (22/6), bäst i att inte kräva att alla präster ska viga samkönade par. Svenska kyrkan och staten skildes vid millennieskiftet 1999/2000, en skilsmässa som ska respekteras av båda parter.

Det finns präster som viger samkönade par och det är utmärkt, men statsministern ska hålla pekpinnen borta. Annars bör Löfven i konsekvensens namn även kräva att också imamer och rabbiner viger samkönade par, och argumentera för att kyrkan och staten ska gifta sig igen.

Pridefestivalen visar hur hbtq-rättigheter kan stärkas, och hur hbtq-rörelsen kan växa brett. Inte genom tvång, utan genom att välkomna. Hur hbtq-personer behandlas är ett utmärkt lackmustest för att mäta graden av tolerans i ett samhälle, och något som berör oss alla.

Mer läsning

Annons