Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Helt rätt med obligatorisk prao

Alla får inte kontakter serverade på silverfat

Annons
Nyttigt och lärorikt för unga att komma ut från klassrummen. Foto: Christine Olsson / TT

När jag gick i årskurs nio gav min storasyster mig ett klokt råd: sök praoplats i matbutik! Med kassavana kan du senare få sommarjobb, löd argumentet.

Sagt och gjort, en liten ICA-butik i andra änden kommunen sa ja till att ta emot mig. Jag lärde mig hur nya produkter med längre bäst-före-datum skulle placeras i hyllorna, och hur rullband och kassaapparat fungerar. Lärorikt och roligt. Senare fick jag extrajobb på Konsum, som Coop då hette, och satt i kassan även under studietiden. Ett socialt jobb med bra ob-tillägg, 100 procent, på söndagar.

Min syster hade haft rätt. Som barn till föräldrar utan ett brett kontaktnät in till arbetslivet fick man tänka taktiskt. Prao blev en möjlighet att på egen hand skaffa sig kunskaper och kontakter som man senare kunde ha nytta av.

När nu prao åter ska bli obligatoriskt på högstadiet är det just den jämlikhetsskapande effekten som gör mig särskilt glad. Därutöver är det förstås positivt att unga får en inblick i hur en arbetsplats fungerar, ges ansvar och lär sig nya saker. Alla uppgifter är inte "roliga", men det är en viktig lärdom också det.

Den obligatoriska praopraktiken föreslås bli tio dagar lång och gälla högstadiets två sista år. För att det ska lyckas behövs förstås arbetsgivare som är villiga att ta emot eleverna.

Till SVT säger Peter Johansson, utvecklingsledare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Västerås, att läget är "bekymmersamt". Tillgången på praktikplatser är nämligen mycket sämre än tidigare. Det är bra att uppmuntra eleverna att själva söka platser, men det får inte bli en för hård press på elever som av olika skäl misslyckas. Därför är det viktigt att skolor och kommuner genast planerar för att få fram platser.

Enligt Agnetha Kronqvist på Skolverket är det en bra idé för kommuner att bygga upp nätverk för samarbete mellan skolan och arbetslivet. Varför inte uppmuntra, informera och knyta kontakter med arbetsgivare som kan tänkas vilja ta emot elever?

"Äntligen" säger organisationen Företagarna om beskedet om obligatorisk prao. Nog finns det arbetsgivare som gärna tar emot elever, framtida arbetstagare, och arbetsgivare förstår betydelsen av framtida kompetensförsörjning. Företagarna är redan i gång med att utveckla en modell för prao.

Det ska nämnas att de flesta skolor i Sverige redan låter eleverna vara ute på arbetsplatser, även om det kan vara kortare än tio dagar. Men det är viktigt - ur ett jämlikhetsperspektiv - att prao blir obligatoriskt, strukturerat och gäller för alla.

Tio dagar på en arbetsplats kan betyda så mycket, särskilt för eleverna utan nätverk och kontakter serverade på silverfat.

Mer läsning

Annons