Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Invandrare kan rösta utan tårta och projekt

Riskerar att spä på onödiga fördomar

Annons
Bakverk - vägen till valbåset? Foto: Jessica Gow / SCANPIX /TT

I veckotidningen Dagens Samhälle (15/2) nås jag av rubriken "Så ska invandrare lockas till valbåsen". Genom åren har jag sett många liknande rubriker, är det inte till valbåsen invandrare ska lockas så är det till skogsutflykter eller cykelspår. Endast fantasin tycks sätta gränserna för dessa projekt.

I Dagens Samhälle beskrivs hur bakning och tårtor ska locka till politik och valdeltagande i invandrartäta delar av Södertälje.

I Västerås har det tidigare funnits projekt med invandrarföreningar för att få upp valdeltagandet i stadsdelar som Bäckby, Vallby och Råby.

Projekten är förstås politiskt populära. Vem vill inte ha ökad inkludering och delaktighet? Ju fler invånare som bryr sig om sitt samhälle, sitt bostadsområde och framtiden, desto bättre är det. Så är det förstås. Samtidigt måste man se att det kan finnas annat än missnöje eller orättvisor som förklarar varför folk inte röstar.

För den som kommer från samhällen med krig och politiskt förtryck kan svensk politik tyckas fungera mycket väl. Skillnaderna mellan partierna är små och beslutsfattare vill i regel gott. Kanske saknar man röstvana, kanske lägger man hellre ner sin tv-tid på utvecklingen i Syrien än följer senaste kommunfullmäktige. Förstås finns det även en språkbarriär, om man inte kan svenska bra är steget lång till begrepp som "interpellation" och "skattesatser".

Addera till det att personer som har medborgarskap från andra länder än EU-länder, Island och Norge behöver ha varit folkbokförda här i tre år i följd före valdagen, för att få rösta i lokal- och landstingsval. För att få delta i riksdagsval ska man ha svenskt medborgarskap och vara eller ha varit folkbokförd i landet. Valdeltagandet är därför av förklarliga skäl lägre i områden med en betydande andel som inte får rösta i samtliga val.

Sedan kan jag inte låta bli att undra: Ska människor inte kunna rösta utan kommunala projekt? Måste man "lockas" med tårta och bakning för att prata politik? Vilket underbetyg är det då inte till politiken? Projekt som går ut på att "lära" vuxna invandrare det ena och andra riskerar dessutom att spä på onödiga fördomar att invandrare är oförmögna att fatta egna beslut.

Partierna borde kavla upp ärmarna i stället för att "satsa" på symbolprojekt av det här slaget. Det finns en onödig klyfta mellan politiker och förorter, vilket märks då märkliga myter som att "alla fritidsgårdar i orten stängs ner", eller att det inte skulle satsas på förortsskolor, sprids flitigt. Partiaktiva, ut och prata med folk! Bjud in, förklara, debattera.

Det är partiernas roll att "locka" väljare, inte kommunala tjänstemäns.

Mer läsning

Annons