Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Kläd- och hygienregler är inte diskriminering

Bekämpa diskriminering i stället

Annons

Likabehandling. Ingen ska diskrimineras i hemtjänsten.

Härom veckan avslöjade Sveriges Radio P4 Västernorrland att det funnits kommuner som låtit brukare inom hemtjänsten välja bort personal med utländsk bakgrund. Att önska personal som har tillräckliga språkkunskaper är en sak. Men att sålla bort anställda med "utländsk bakgrund", bara så där, är ren diskriminering.

Surahammars kommun gick sedan snabbt ut med budskapet att man "rekryterar efter kompetens och inte efter hudfärg, sexuell läggning, kön eller etnicitet". Socialnämndens ordförande i Surahammar, Patrik Boström (S), och socialchefen Martina Nordin, påpekade att lagarna och riktlinjerna ska följas.

Kort sagt: man ska inte kunna välja hemtjänstpersonal utifrån kriterier som kön eller etnicitet. Självklarheter, kan tyckas. Å andra sidan: om det har uppstått en diskussion är tydlighet alltid bra.

På senare år har flera exempel på orimliga önskemål om sjukvårdspersonal uppmärksammats. Medan en del är fördomsfulla mot invandrade läkare, kräver andra på grund av religiösa övertygelser "rätt" kön på vårdpersonal. Dessa diskriminerande önskemål ska mötas med ett tydligt nej.

Det behöver ibland också påpekas att allt inte är diskriminering.

När flygbolaget SAS nyligen fick uppmärksamhet för sin klädpolicy, som innebär att inga religiösa eller politiska symboler ska bäras av personal, uppstod debatt. En ung beslöjad kvinna som inte fick ett jobb sade sig ha känt sig diskriminerad. Enligt en EU-dom är det inte diskriminerande med generella klädregler för alla, och det är en rimlig linje. Företag måste ha rätt att bestämma över sina egna regler och policyn. På jobbet är man för att utföra ett arbete, inte för att kräva anpassning till den egna livsåskådningen. Det gäller för såväl veganer som religiösa.

Man ska inte kunna välja hemtjänstpersonal utifrån kriterier som kön eller etnicitet. Självklarheter, kan tyckas.

Häromdagen hävdade en 20-årig Västeråstjej, som ville jobba inom hemtjänsten nu på sommaren, att hon diskriminerats (VLT, 12/6). På introduktionen för jobbet bar hon nämligen långärmad tröja och vägrade annat, något som reglerna inom vård och hemtjänst inte tillåter av hygienskäl.

"Det värsta är att känna sig diskriminerad", säger tjejen och hävdar att hon hade kunnat kavla upp ärmarna inför kunder. Händelsen är anmäld till diskrimineringsombudsmannen (DO). Vill arbetsgivaren göra undantag, och litar på att medarbetare bär kortärmat när det krävs, är det en sak. Men det är faktiskt inte diskriminering att en arbetsgivare kräver att alla följer samma klädregler.

DO borde därför inte se fallet som diskriminering. Hittills har myndigheten ibland landat helt fel, som när religiösa krävt att på arbetsplatser inte behöva ta personer av motsatt kön i hand. Paradoxalt har DO, som ska motverka diskriminering, därmed rättfärdigat könsdiskriminering.

I stället borde DO - likt Surahammar kommun - stå fast vid principen om likabehandling. Att bli bortpetad på grund av hur man är född är diskriminering. Den som däremot inte vill behandla folk lika, eller följa klädregler, får snällt acceptera ett tack, men nej tack.

Mer läsning

Annons