Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Otryggheten går inte att ignorera

MP förlorar striden om "verklighetsbilden"

Annons
Brott och straff i politikens fokus. Foto: Johan Nilsson / TT

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har släppt sin nationella trygghetsundersökning och trenden är tydlig. Fler, från en fjärdedel av befolkningen i förra årets mätning till nästan en tredjedel nu, oroar sig över brottsligheten i samhället.

Stockholmarna och skåningarna tycks vara mest utsatta, men region Mitt – Uppsala, Västmanlands län och Gävleborg - sticker ut när det kommer till känslan av otrygghet.

Här uppger 23 procent att de är mycket eller granska otrygga, eller avstår att gå ut på grund av otrygghet. Förra mätningen var det 16 procent. Hur kommer sig denna tydliga ökning? Förmodligen har debatten om poliskrisen spelat en roll. För få poliser, centralisering, för hårt pressade poliser - och skjutningen mot polisvillan i Västerås - oroar.

BRÅ:s nationella siffror visar att förtroendet sjunker för såväl polisens arbete som för rättsväsendet.

I höstas rapporterade BRÅ även om en ökning i utsatthet för sexualbrott bland framför allt unga kvinnor (mellan 16 och 24 år). I debatten bråkas det ofta om huruvida anmälningsbenägenheten har ökat, eller om kvinnor blir mer utsatta. Men att tjejer säger sig vara mer utsatta är utan tvekan en blinkande varningslampa.

Känslan av att samhället blir mer otryggt märks också tydligt i politiken. Lag och ordning har seglat upp på listan över väljarnas viktigaste frågor och såväl Socialdemokraterna som Moderaterna signalerar var och varannan dag att de vill se "hårdare tag".

Den politiker som försöker tona ner exempelvis biblioteksstök får det numera hett om öronen. Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är ganska ensam om att försöka hamra in budskapet att det mesta i Sverige är bra.

Det hedrar politiker att gå motströms, men striden om "verklighetsbilden" lär MP knappast vinna i årets val.

Mer läsning

Annons