Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sakine Madon: Terror får inte bli ”normalläge”

Vi kan inte stoppa alla dåd, men måste försöka

Annons

Skakade ungdomar i Manchester.

Förtvivlade föräldrar och kompisar som desperat letar efter sina älskade i Manchester. Bilder på sårade och festklädda tonårstjejer som ville se artisten Ariana Grande. Måndagskvällen kommer för många att bli ihågkommen som en mardröm. Snart meddelade Storbritanniens premiärminister Theresa May och Labour-ledaren Jeremy Corbyn att de pausar allt nationellt kampanjande inför parlamentsvalet.

Tankarna går till november 2015 då 89 människor dödades, och över 300 skadades, i konsertlokalen Bataclan i Paris. Islamiska staten låg bakom dådet. Tio år innan dess skakades Storbritannien av bombdåden i London. Även om pusselbitar ännu fattas har polisen i Manchester bekräftat att en man sprängt sig med en hemmagjord bomb, och Islamiska staten har nu sagt sig ligga bakom dådet.

En del brukar påpeka att det är viktigt att fortsätta leva och vägra låta sig skrämmas, för annars vinner terroristerna. Så är det, men samtidigt är det viktigt att aldrig acceptera dödandet av oskyldiga som "normalläge".

De många fruktansvärda dåden på senare tid, där Manchester är det senaste i raden, får inte leda till handlingsförlamning. Tvärtom krävs politisk beslutsamhet för att motverka våldsbejakande extremism, vilken ideologi extremisten än har.

Varje gång säkerhetstjänsten lyckas hindra en attack är en stor seger.

Storbritannien har lång erfarenhet av attentat och terror, många övervakningskameror och en säkerhetstjänst som på senare år har stoppat flera planerade terrorattentat. Varje gång säkerhetstjänsten lyckas hindra en attack är en stor seger. Makthavare ska inte elda på panik eller tumma på rättssäkerheten, men inte heller undvika nödvändiga åtgärder.

Det har bland svenska makthavare funnits en ovilja att se problemen med den växande jihadismen. När SVT för två år sedan uppmärksammade att jihadister från Sverige åkt på "heligt krig" till Syrien och Irak, för att sedan komma hem för att vårdas och återhämta sig innan de åkte ner igen, medgav inrikesminister Anders Ygeman att det har funnits en naivitet. Sverige har nu både drabbats av ett lastbilsdåd med dödsoffer, och "exporterat" jihadister som har mördat i andra länder.

Även om nya lagar är på gång - bland annat utreds nu hur "den som deltar i eller på annat sätt stöder en terroristorganisation" ska kunna bestraffas - återstår en hel del. Terrorexperten Magnus Ranstorp har gång på gång fått konstatera att Sverige halkat efter i arbetet.

Som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uttrycker det kommer vi att behöva "fight back" när sorgen lagt sig. Vi kommer inte kunna hindra alla dåd, men vi är skyldiga att försöka.

Mer läsning

Annons