Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre läge talar för bred försvarsenighet

Ukraina blev en vändpunkt. Nu stärks försvaret

Annons
Bytt fot. Regeringen är nu enig om att försvaret behöver stärkas och inriktas mer på närområdet.

Det är bra att regeringen sätter ned foten om att försvaret behöver stärkas. Men det vore sämre om beskedet försvårar möjligheten att nå en bre uppgörelse om ett stärkt försvar.

De fyra alliansledarna meddelade på DN.debatt att försvars-anslaget ”på sikt” ska höjas med 5,5 miljarder kronor årligen. Försvarsmaktens möjlig- heter att ”tillfälligt” basera sig på Gotland med marin- och flygstridskrafter ska öka.

Östersjön ska bevakas mer med bland annat nya ubåtar. Alliansen vill öka bemanningen efter att förra året ha belagt Försvarsmakten med ett sparkrav på 500 miljoner kronor för just personalkostnader.

Hemvärnet, i dag försvarets mest tillförlitliga personalresurs, ska få öva mer. Fortfarande nämns dock inget om samlade övningar för alla vapenslagen samt hemvärnet. Det finns det helt enkelt inga pengar till.

Utspelet ska finansieras genom många bäckar små. De slopade nystartszoner-na, minskade anslag till internationella insatser och minskade bidrag till samarbete med Ryssland kring miljö- och kärnsäkerhetssamarbetet är några av de ören som ska finansiera ökningen ”krona för krona”.

5,5 miljarder kronor är mycket pengar, men bara drygt 0,1 procent av BNP. Sverige satsar med ett försvarsanslag på 1,2 procent av BNP mindre än de flesta av våra grannländer.

Det kan därför behövas ytterligare förstärkningar för att ge försvaret, i synnerhet om vi fortsatt står utanför Nato, tillräcklig trovärdighet.

Utspelet torde vara välkommet bland alla dem som med rätta kritiserat en borgerlig regering som sett försvaret som ett, med statsministerns egna ord, särintresse. Alliansen har även varit internt oenig om försvaret. Beskedet är en seger främst för Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Men gladast är nog räven, som det brukar heta. Reinfeldt slipper nu tjuvskott från sin vice statsminister och sina egna gräsrötter.

Samtidigt är det ett stridsrop. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill se kraftiga sänkningar. Det målar in Socialdemokraterna i ett hörn då de inte kan presentera ett samlat motangrepp.

Utspelet väcker även frågor. Om tre veckor presenterar Försvarsberedningen sina slutsatser inför 2015 års försvarsbeslut. Utspelet sätter tak på hur mycket deras rekommendationer får kosta.

Alliansledarnas debattartikel avslutas med ”vår förhoppning är att detta besked kommer att utgöra grunden för en bred överenskommelse över blockgränsen”. Risken är dock snarare att regeringen med det nya beskedet försvårat möjligheten att göra en bred uppgörelse om att stärka försvaret.

Det påminner om läget i energipolitiken. Det vore bra för landet att söka nå en acceptabel uppgörelse med Socialdemokraterna, men partitaktiskt sämre för alliansen i valrörelsen.

Frågan är vad Försvarsberedningen har att bidra med utöver detta. Partiledarna har vingklippt beredningens arbete.

Mer läsning

Annons