Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sarkozy kan med sin tuffare framtoning vinna röster efter de hemska terrordåden"

Terrordåd borde inte påverka dagspolitiken, men president Nicolas Sarkozy kan vinna poäng och väljare på dåden i Toulouse.

Annons
Dubbla roller. Nicolas Sarkozy agerar både som hela landets president och som politisk [mjuk retur]presidentkandidat i samband med terrordåden i Toulouse. Ger det utdelning i valet om drygt en månad?

En överväldigande majoritet fördömer terrordåd som de i Frankrike. Här finns inga skillnader mellan regering och opposition i stabila demokratier. Det finns inga ursäkter för att döda oskyldiga, allra minst barn.

Ändå får sådana attacker nästan alltid politiska konsekvenser, i varje fall på kort sikt. Effekterna kan bli större nära ett val. Då är utrymmet för lugn och eftertanke mindre, händelsen kan sätta sin prägel på valrörelsen.

Så kan det gå i Frankrike efter de fasansfullt kallblodiga morden på lärare och barn i en judisk skola och på flera muslimska fallskärmssoldater. Det är bara drygt fyra veckor kvar till första omgången i presidentvalet.

Terroristernas politiska hemvist ser ut att påverka, oavsett hur eniga vänster och höger är i att ta avstånd.

Innan polisen i Frankrike hade ringat in den huvudmisstänkte fanns två huvudspår. En allmän psykopat verkade mindre troligt, då alla mördade hade tillhört minoritetsgrupperna judar och muslimer. Då återstod högerextremister eller islamister.

Först pekade en del mot högerextremister. Hade det stämt skulle Marine Le Pen och även president Sarkozy ha tvingats på defensiven. Le Pens Nationella fronten har sin livsluft i misstron mot invandrare, främst muslimska.

Sarkozy har i valrörelsen flörtat med Le Pens väljare genom angrepp på halal-/koscherslaktat kött (dock med mindre stränga krav än den svenska lagstiftningen) och tal om minskad invandring.

Högerpopulistiska Fremskrittspartiet tappade stöd efter Anders Behring Breiviks terrordåd i Norge. Samhällsdebattens pendel påverkades.

Den här gången ser det ut som om terroristen är islamist med kopplingar till al-Qaida. Han sade sig vilja hämnas på Israel och på den franska militären. Att då angripa militärer av den egna folkgruppen/religionen har en viss, om än otäck, logik.

IRA gjorde likadant i Nordirland. Den klagade över att polisen bara bestod av protestanter, men om katoliker tog jobb som poliser riskerade de att mördas av just IRA. Poliserna ansågs då som förrädare som hade gått i ockupationsmaktens tjänst. Attacken på barnen bygger också på en förvriden världsbild. Judar i hela världen får i antisemiters ögon stå ansvariga för allt som sker i Israel.

Nu får däremot Le Pen vatten på sin kvarn om att det gäller att hålla efter islamister bättre. Sarkozy kan med sin tuffare framtoning vinna röster. Det var inte direkt någon slump att han i går eftermiddag dök upp utanför byggnaden där den misstänkte barrikaderat sig.

Socialisternas François Hollande ansågs redan tidigare som lite vankelmodig. Det kan stå honom dyrt efter terrordåden.

De franska politikerna hade lärt en viktig läxa från tidigare terrordåd. I Madrid pekade den dåvarande konservativa regeringen felaktigt ut baskiska ETA. I Norge riktades misstankarna först felaktigt mot islamister. Den här gången pekades inte någon grupp ut innan polisen hade ringat in en misstänkt.

Det vore bra om denna försiktighet inte bara handlade om att undvika att snabbt peka ut någon misstänkt. Debattklimat och innehållet i politiska beslut blir sämre när oron utnyttjas för egna syften.

Mer läsning

Annons