Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sarkozys flört med ytterhögern och den också i övrigt opportunistiska kampanjen gör att han förtjänar att förlora"

Frankrikes president Nicolas Sarkozy flörtar med ytterhögern för att bli omvald. Socialistpartiets kandidat François Hollande kritiserar eurozonens finanspakt. Här finns utrymme för dramatik.

Annons
Huvudmotståndare. Den sittande presidenten Nicolas Sarkozy och Socialistpartiets François Hollande väntas gå vidare till den andra omgången i det franska presidentvalet.

Det är bara knappt två månader kvar till den första omgången i det franska presidentvalet. Men det har hittills fått betydligt mindre utrymme i svensk bevakning än presidentvalet i USA, som ju inte äger rum förrän i november.

Egentligen bakvänt, men på något sätt verkar USA närmare än Frankrike. Mycket av skillnaden beror nog på att betydligt fler svenskar förstår engelska än franska.

Valet i USA betyder visserligen mer för världen, men för Sverige har valet i ett av EU:s största länder väl så stor betydelse. Krispolitiken och försöken att staga upp eurozonen har i mycket styrts av Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Nicolas Sarkozy. Även om det inte är någon tvekan om att Tyskland är den starkare av de två talas det om att EU styrs av ”Merkozy”.

Enligt dagens opinionsmätningar skulle dock den sittande presidenten Sarkozy förlora klart mot Socialistpartiets kandidat François Hollande, som vill omförhandla eurozonens finanspakt. Hollande tycker att den är alltför inriktad på åtstramning, och öppnar för en mer expansiv politik.

Det är allt annat än ljuv musik i Angela Merkels öron. Hon har tydligt uttalat sitt stöd till Sarkozy. Det är logiskt då båda är borgerliga politiker och har enats om hur finanspakten ska vara utformad. Men det kan ändå vara ett vågspel att Tysklands förbundskansler så tydligt engagerar sig i den franska valkampanjen.

I opinionsmätningarna har högerpopulisten Marine Le Pen stöd på minst 15–20 procent. Hon försöker göra partiet Nationella fronten mer rumsrent och driver kampanj mot euron. Men de franska valreglerna kräver att kandidater måste ha namnunderskrifter från minst 500 ledande lokalpolitiker. Det har Le Pen svårt att få ihop.

Valsystemet gör att ytterkantspartier får mycket få platser. Det finns många anledningar att vara kritisk mot Le Pens nationalistiska budskap, men det vore fel om en kandidat med uppemot 20 procents väljarstöd inte fick ställa upp i presidentvalet.

Sarkozy har nyligen startat sin kampanj på allvar. Han flörtar med ytterhögern genom utspel om en hård invandrings-politik och motstånd mot samkönade äktenskap.

Sarkozy driver kampanj mot systemet eller byråkratin och lägger fram förslag om att till exempel ändra valsystemet i parlamentsvalet.

Det budskapet borde inte gå hem. Det franska presidentämbetet är starkt och Sarkozy har varit president i fem år med egen majoritet i parlamentet. Han har därmed kunnat driva igenom alla sina förslag. Då är det närmast skrattretande när Sarkozy går till val som den som vill reformera ”systemet”.

Sarkozys flört med ytterhögern och den också i övrigt opportunistiska valkampanjen gör att han förtjänar att förlora. Osvuret är dock bäst. Sarkozys opinionssiffror har börjat stiga sedan kampanjen kom i gång på allvar.

En seger för Socialistpartiet skulle, om de genomför valprogrammet, leda till att kärnkraftslandet Frankrike ska börja avveckla. Det skulle påverka svensk debatt.

Eurokrisen skulle bli än mer komplicerad att lösa om en socialistisk president skulle motsätta sig finanspakten. Så det finns flera goda skäl att följa valet i Frankrike.

Mer läsning

Annons