Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-väljare skiljer ut sig om värderingsfrågor.

Sverigedemokraternas väljare är i mitten när det handlar om fördelningsfrågor och statens roll i ekonomin. Det kan ställa till bekymmer för regeringen i riksdagen.

Annons
Centerextrem. Sverigedemokraterna är extrema i väreringsfrågor men i mitten när det handlar om ekonomi och fördelning.foto: Scanpix

Sannfinländarnas väldiga uppgång har satt sökarljuset på populismen i Norden. Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar har i ett inlägg i Svenska Dagbladet pekat på likheter och skillnader mellan de populistiska partierna. Partierna i de andra nordiska länderna har bredare och äldre rötter. Fremskrittspartiet i Norge och Mogens Glistrups parti i Danmark protesterade främst mot statlig inblandning och höga skatter. Individens frihet var viktig. Sannfinländarnas föregångare Landsbygdspartiet hade sin bas i hotade och missnöjda småbrukare och var mer positivt till välfärdssatsningar och offentligt stöd till utsatta grupper.

Sverigedemokraterna växte däremot fram som en protest mot invandring och flyktingmottagning. Även om Glistruppartiets efterföljare Dansk folkeparti alltmer har profilerat sig som fientligt mot invandring och främst mot muslimer har även det partiet en bredare bas än Sverigedemokraterna. Det har gjort det lättare att isolera Sverigedemokraterna politiskt. De är också mindre vilket ger de andra partierna större handlingsutrymme. Det är svårare att vägra allt samarbete när populistpartierna som i våra grannländer har 12–25 procent av platserna i parlamenten.

Jungar menar att beteckningen höger-extrem är för enkel. Partierna kombinerar snarare en mittenposition i ekonomiska frågor med värdekonservatism och misstro mot minoriteter. Undantaget är Frem-skrittspartiet, som alltjämt är mer marknadsinriktat och frihetligt i ekonomiska frågor.

De observationerna stämmer med resultaten i SOM-institutets senaste stora väljarundersökning. Där jämförs hur partiernas väljare ser på olika sakfrågor. Här är det tydligt att Sverigedemokraternas väljare skiljer ut sig när gäller värderingsfrågor. De är klart mer än andra partiers väljare för färre flyktingar, minskat u-landsbistånd och för att förbjuda ansiktstäckande slöjor på allmän plats. Sverigedemokraternas väljare är mer än andra partiers väljare för att Sverige ska lämna EU och emot att Turkiet bör ges medlemskap i EU. Den allmänna värnplikten har starkast stöd bland Sverigedemokraternas väljare, miljösatsningar däremot svagast. De enda frågor där Sverigedemokraterna är mer ”frihetliga” är sänkt alkoholskatt och försäljning av alkoholdrycker vid sidan av Systembolaget.

Men när det handlar om ekonomi och fördelning hamnar Sverigedemokraternas väljare ofta i mitten. När det gäller sänkta skatter och att minska den offentliga sektorn hamnar de tillsammans med de små borgerliga partierna, men till vänster om Moderaterna och till höger om rödgröna väljare. När det gäller att bedriva mer sjukvård i privat regi, satsa på friskolor och privata företag i äldreomsorgen hamnar Sverigedemokraternas väljare till vänster om alla borgerliga partier och till höger om alla rödgröna partier. Detsamma gäller synen på sextimmarsdag, även om SD-väljarna där ligger nära de borgerliga väljarna.

Regeringen behöver se upp. Sverigedemokraterna får inget inflytande i partiets profilfrågor, men när de gäller de klassiska stridsfrågorna om statens roll och den offentliga sektorns storlek kan deras röster bli avgörande i riksdagen.

Mer läsning

Annons