Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Seger för Hollande vore historisk"

Den första valomgången i Frankrike är nu avslutad. Den fortsatta valkampanjen riskerar att bli smutsig.

Annons
Det franska valet. Det stod i går kväll klart att Sarkozy och Hollande är de kandidater som går vidare till den andra valomgången.    

På söndagskvällen räknades rösterna i den första valomgången i årets franska presidentval. De två favorittippade kandidaterna Nicolas Sarkozy och François Hollande blev de som tog hem spelet. Närmare 30 procent av rösterna gick till socialisten Hollande och drygt 25 procent till den sittande konservative presidenten Sarkozy. Den nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen kom trea och tog hem omkring 18 procent av rösterna. Valdeltagandet var högre än väntat om än lägre än vid valet 2007.

Det franska valet har i skuggan av krisens Europa utmärkts av utspel om bland annat främlingsfientlighet och ekonomisk protektionism. Oron har varit stor för att det skulle gå bra för Le Pen, inte minst efter de islamistiska terrordåd som skakade skolor och militäranläggningar i Frankrike för någon månad sedan. Tendensen att främlingsfientliga partier växer sig allt starkare är inte ett unikt franskt fenomen utan har präglat hela Europa de senaste åren.

Även den handelsprotektionism som vädrats under valet kan sägas vara en pågående trend i övriga Europa. Om än inte på långa vägar lika allvarlig som den framväxande högerextrema vågen. Med jordbrukssubventioner på omkring 40 procent av EU:s budget och hårda tullmurar utåt gör vi det inte lätt för exempelvis afrikanska bönder att på rättvisa villkor exportera jordbruksprodukter till oss.

Om Hollande skulle vinna även den andra valomgången skulle det vara en historisk seger. De franska socialisterna har endast varit representerade på presidentposten en gång tidigare och de har inte vunnit ett val på 24 år. Partiets huvudsakliga valfrågor i år har varit ett starkt ifrågasättande av Sarkozy samt en marginaleffekt på inkomstskatt på uppemot 75 procent för höginkomsttagare. De har uppmanat väljarna att ställa sig frågan om de verkligen vill se Sarkozy som landets ledare även under de kommande fem åren.

Siffror som kan verka höga även i en svensk kontext men som ändå överstigits med råge av den förenade vänsterns kandidat Jean-Luc Mélenchon som velat se 100 procents marginalskatt för de rikaste. Skattesatser som får ses som ren populism och knappast förankrade i en nationalekonomisk verklighet. Sarkozy å sin sida har huvudsakligen varnat för följderna av motståndarnas ekonomiska politik liksom surfat på de främlingsfientliga vågorna som Le Pen drivit på.

Det blir problematiskt för Sarkozy att komma ikapp Hollande till nästa valomgång den 6 maj. Mélenchons röster på sammantaget över 10 procent lär i princip oavkortat gå till Hollande. Det finns en risk att Sarkozy i ett desperat grepp försöker att vinna över majoriteten av Le Pens väljare genom en än mer främlingsfientlig framtoning. Det faktum att han genom en sådan manöver skulle kunna skrämma de egna väljarna på flykten talar dock emot den risken.

Som läget ser ut nu lutar det alltså åt en seger för Hollande och socialisterna även i nästa valomgång. Men även om det ligger nära i tiden kan mycket hända i de respektive kampanjerna när Sarkozy pressas högerut och Hollande tvingas ge fler konkreta svar på mediernas och väljarnas frågor. Om han skulle bli vald till president kan han inte längre skylla på Sarkozy.

Mer läsning

Annons