Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjning är tillbaka i politiken

Socialdemokraterna går fram på egen hand och skattehöjningar kan bli aktuella. Tillbaka till framtiden?

Annons
I centrum. Socialdemokraterna vill vara ledande parti och samarbeta brett. Bilden visar en förstamajdemonstration.

Förr handlade politiken om höjd eller oförändrad skatt. Socialdemokraterna var ledande på egen hand. De tycks önska den tiden tillbaka.

Socialdemokraterna i Västerås presenterade i går, som framgår på nyhetsplats, sina politiska riktlinjer för nästa mandatperiod. De handlar visserligen om ett förslag, som ska antas den 8 mars. Men då toppnamnen Anders Teljebäck och Carin Lidman står bakom programmet lär behandlingen i praktiken mest vara en formalitet.

Socialdemokraternas anslag i den nationella politiken går igen. De går, som redan tidigare framgått, till val med ett eget program.

Partiet söker breda lösningar och väljarna får vänta till efter valet för att få reda på hur kommunalpolitiken blir om Socialdemokraterna vinner.

Tiden fram till valet kan därför te sig motsägelsefull. De rödgröna kommer att styra tillsammans, men berättar inte om de vill fortsätta efter valet.

Då är beskedet från den borgerliga Alliansen tydligare. Får de partierna tillräckligt med röster bildar de majoritet.

Socialdemokraterna lyfter fram barns och ungdomars villkor. Här handlar det att lyfta fram grundskolan, men också om flera punkter om förskola, gymnasium och ungdomar med svag ställning på arbetsmarknaden.

Socialdemokraterna vill öka bostadsbyggandet mer än vad de tidigare har redovisat och skapa en ”byggpakt” med lokala aktörer i Västerås.

Politiska handlingsprogram och riktlinjer innehåller en hel del allmängods. Andra partier kan säkert ställa sig bakom en hel del av de många punkterna i riktlinjerna.

Men där finns frågor där skiljelinjerna framgår. Socialdemokraterna vill ha större utrymme att säga nej till privata utförare i välfärdssektorn, även om de ligger en bra bit från Vänsterpartiets entydiga nejlinje.

Det handlar också om hur väl det nuvarande styret har skött sig. Roger Haddad (FP) passade i går på att hävda att S har misslyckats med skolan och utmana dem på debatt.

Trafik- och parkeringspolitik har de senaste åren varit tvistefrågor. Här är programmet otydligt, och om flygplatsens framtid sägs ingenting.

Socialdemokraterna öppnar för skattehöjning om det skulle behövas för att genomföra riktlinjerna. De hoppas på bättre statsbidrag och starkare tillväxt, men utesluter inte att kommunalskatten kan höjas.

Det känns som en återgång till hur det var förr. Då samarbetade Socialdemokraterna med andra partier och intresseorganisationer, men de själva stod i centrum. Politiken handlade om skattehöjningar eller oförändrad skatt.

Men Socialdemokraterna har förlorat sin dominerande ställning. Så modellen ter sig varken realistisk eller önskvärd.

Mer läsning

Annons