Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattehöjningar är inte gratis

Höjd skatt har blivit lokal valfråga i rådande vänstervindar.

Annons
Skatter mer populära? Här en tidigare moderat-demonstration för lägre skatter. Nu handlar debatten snarare om höjningar. Foto: Tomas Oneborg/TT

Socialdemokraterna duckar om flygplatsen, men har bestämt sig för att höja skatten. Västeråsskatten blir därmed en tydlig stridsfråga i kommunalvalet. Då är det viktigt att minnas att landstinget redan har höjt skatten.

Det politiska stämningsläget ser ut att ha svängt. Under alliansregeringen har skatterna sänkts, och oppositionen har i efterhand accepterat det mesta. Sverige har inte längre högst skatter i världen.

Oppositionen varnar för ”stora” skattesänkningar, trots att regeringen är mycket försiktig med att tala om fortsatt sänkta skatter.

På riksplanet återstår inte mycket av Moderaterna som skattesänkarparti. Lokalt finns ett skatte- sänkarkrav med, men ganska undanskymt och det saknar stöd från de andra borgerliga partierna.

I stället har Social- demokraterna, som framgått på nyhetsplats, gått ut med att skatten ska höjas med 25 öre. Beskedet är inte alldeles överraskande. Redan tidigare fanns en öppning om att höja skatten för att satsa på skola och äldrevård.

25 öre är vad Alliansen och Miljöpartiet sänkte med förra mandatperioden. Socialdemokraterna har varit för samma skatt i Västerås i flera årtionden. De har visserligen inte höjt skatten, men alla borgerliga sänkningar har de velat återta.

Den här mandatperioden var det inte aktuellt att höja skatten, men hur blir det efter valet? Vänsterpartiet lär vara för höjd skatt, men vad tycker Miljöpartiet? Vad händer vid en oklart läge där ingen sida får egen majoritet? Socialdemokraterna talar visserligen mycket om brett samarbete, men när det gäller höjd skatt får de svårt att få med något borgerligt parti.

En liten höjning kan te sig harmlös och gräver inga djupa hål i de flesta plånböcker. Men även om Västeråsskatten har varit stabil under lång tid har landstingsskatten höjts.

Det talar mot att gå vidare med nya skattehöjningar, liksom att när en höjning väl är genomförd är den mycket svår att ta tillbaka.

Socialdemokraterna har fått kritik för att i andra frågor ligga lågt för att inte utmana de breda väljargrupperna. Här i Västerås är det tydligt om flygplatsen, som ska lyftas undan till en folkomröstning efter valet.

I de nationella opinionsmätningarna har det gått trögt för Socialdemokraterna. Partierna längre till vänster, dit Miljöpartiet numera får räknas, har däremot gått framåt.

Det är därför noterbart att Socialdemokraterna väljer att göra höjd kommunalskatt till en valfråga. De hade kunnat hålla beslutet öppet beroende på den ekonomiska utvecklingen i Västerås.

Vi får se om väljarna gillar höjda skatter. De har i varje fall fått en tydlig skiljelinje inför kommunalvalet.

Mer läsning

Annons