Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skattesystemet behöver förenklas och bli mer likformigt åtminstone vart tjugonde år.

Fack och företag vill se över det allt krångligare skattesystemet. Hög tid för politikerna att lyssna.

Annons
Inte länge enhetlig. Momsen har sänkts, men bara för vissa varor och tjänster. Skatte-systemet blir allt mindre enhetligt. Här demonstrerar dansband för att få samma moms som konsertarrangörerna, det vill säga 6 procent i stället för 25 procent. foto: scanpix

De senaste veckorna har LO och Saco gemensamt krävt en översyn av skatte-systemet. Tjänsteföretagarnas organisation Almega har tyckt att det är dags för en bred skattereform. Tidigare har till och med Revisorerna tyckt att det svenska skatte-systemet har blivit för krångligt.

Den stora skattereformen 1991 röjde upp i dåtidens djungel. Innan dess var inkomstskatterna förskräckande höga, men avdrag och särregler gjorde att det ändå gick att få ned skatten rejält. Idén bakom reformen var enkel. Arbete och kapital skulle så långt möjligt beskattas lika. Kapitalskatten och avdragsrätten blev 30 procent. De flesta löntagare skulle betala 30 procent i skatt, den högsta skatten på en inkomstökning bli 50 procent (minst hälften kvar). Momsen skulle vara lika hög för alla varor och tjänster, med några få undantag.

Det var då det. Drygt 20 år senare har det enligt Almega införts 500 (!) undantag från denna reform. Punktskatter på energi har gott om undantag, och den i stort enhetliga momsen är ett minne blott. Inkomst-skatterna är krångliga. LO och Saco framhåller att ju fler avstegen från likformighet och neutralitet blir, desto större blir frestelsen att skatteplanera. De menar att alla avsteg har lett fram till något ohållbart.

Det är egentligen inte så konstigt att skattereformen har urholkats så kraftigt. Sverige har under den här tiden styrts av minoritets- och/eller koalitionsregeringar. En förändring, stor som liten, gynnar någon speciell grupp eller kan visa att ett parti har fått igenom ett krav i förhandlingar. Därför är det alltid frestande att skapa ett undantag eller ändra någon speciell skatt.

När man väl har börjat ändra blir det svårare att stå emot nya krav. Ganska snart efter att reformen hade genomförts sänktes matmomsen. Det var en stor förändring, och då blev det svårare att säga nej till annat. Så nu är det till exempel sex procents moms på djurparker, såvida det inte är ett minizoo på en nöjespark. Då är momsen 25 procent. Skidliftar har sex procents moms, camping och hotellrum däremot 12 procents moms.

I den ursprungliga skattereformen beskattades fastigheter på ett sätt som skulle likställa dem med andra kapitalinkomster. Det fungerade inte, fastighetsskatten blev väl hög för många vanliga villaägare. Resultatet blev en reträtt till dagens underliga ordning. De flesta betalar nu samma avgift oavsett värde, de vars hus är minst värda betalar fastighetsskatt som förr och reavinstskatten vid flytt slår underligt.

Därför är det hög tid att se över reglerna. Skattesystemet behöver förenklas och bli mer likformigt åtminstone vart tjugonde år.

Partier och intressegrupper drar åt olika håll. Almega vill ha en platt inkomstskatt, där högavlönade betalar samma procentsats som låginkomsttagare. LO värnar skatt efter bärkraft. Villaägarna vill inte återinföra fastighetsskatten, medan LO, Saco och Almega tror att fastigheter behöver beskattas mer än i dag. Det gäller å ena sidan att förenkla för företag, å andra sidan att inte göra det mer lönsamt att ha inkomster från bolag i stället för från vanlig anställning. Därför gäller att kunna pröva allt på en gång

Regering och opposition säger sig sätta jobben främst och värna rättvisa och enkelhet. Stefan Löfven har som facklig ledare vågat sluta nya och omstridda uppgörelser. Regeringen och Socialdemokraterna borde därför sträva efter en bred uppgörelse om ett bättre skattesystem.

Mer läsning

Annons