Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skuggboxning om skolan

Det blir allt svårare för väljarna att skilja på partiernas skolpolitik.

Annons
Fräckt. När Stefan Löfven (S) i går i Västerås inledde en skolturné passade den borgerliga regeringen på att knycka förslaget om mindre klasser. Foto: Per G Norén

De politiska skillnaderna i synen på skolan framstår som små. Däremot är skillnaderna stora jämfört med vad flera partier tyckte tidigare.

När Socialdemokraterna presenterade sina politiska riktlinjer för Västerås talade de om att satsa på skolan, särskilt grundskolan. Pengar skulle komma från staten om Socialdemokraterna vann valet. Men Socialdemokraterna kunde också tänka sig en skattehöjning om det krävdes för att betala för satsningarna.

Folkpartiet i Västerås presenterade sitt kommunala program i förrgår. De styrande rödgröna fick hård kritik för att ha misskött skolan, en kritik Moderaterna också för fram i dag på debattplats.

Folkpartiet prioriterar skolan men säger nej till höjd skatt. I stället skulle andra områden granskas hårt för att få fram pengar till skola och äldrevård.

Det lät lite vagt, men i går kom regeringen, i varje fall delvis till undsättning. Den föreslår totalt två nya miljarder kronor i ett lågstadielyft. Den ska ge utrymme för kommunerna att minska klasserna, ha fler lärare i klassrummen eller anställa fler speciallärare. Därutöver tillkommer pengar för att utbilda fler lågstadielärare för att klara behovet av mer personal.

Det var en på sitt sätt fräck ”stöld” från Socialdemokraterna, som länge har kritiserat regeringen för att inte minska klasstorleken. Partiledaren Stefan Löfven stod mer tomhänt när han började en skolturné med att, som framgår på nyhetsplats, besöka bland annat Västerås. Regeringen har tidigare, med stöd av forskningen, hävdat att mindre klasser betyder lite eller inget för att höja resultaten. Men opinionsmätningar visar att kravet har brett stöd, och då passar regeringen.

Skillnaderna framstår som små mellan regeringen och Socialdemokraterna. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) talade hellre om annat, som att Socialdemokraterna vill höja skatter och bidrag.

Stefan Löfven kunde peka på förslag på snabbspår för att locka fler att bli lärare senare i yrkeslivet och läxhjälp till alla. Sympatiska förslag, men inga avgörande skiljelinjer.

I de stora frågorna har regeringen vunnit. Social-demokraterna accepterar mer betyg och en ämnesinriktad lärarutbildning. Miljöpartiet och Vänsterpartiet avviker mer, men ligger lågt med att de egentligen inte gillar den tydliga kursändringen mot mer betyg och ”pluggskola”.

Jämfört med tidigare har synen på skolan ändrats rejält hos flera partier. ”Flumskolan” har nu få öppna försvarare.

Men så brukar det vara i svensk debatt. Nästan alla drar åt samma håll, om än i olika takt. Nu har riktningen ändrats. Det är regeringens och Jan Björklund FP:s stora seger.

Mer läsning

Annons