Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopa riskkapitallotterierna

Inför valet 2014 lovade Stefan Löfven att tillsätta en industrikansler, för att säkerställa Sveriges roll som ledande industrination.

Annons
Näringspolitik. Regeringen borde sluta slösa skattepengar på statligt företagsstöd.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det blev inte en utan fyra stycken, hämtade från näringslivet och utsedda av näringsminister Mikael Damberg. Dessa utgör tillsammans något så internationellt gångbart som ett ”advisory board”, som ska stödja regeringens arbete med att nyindustrialisera Sverige.

Redan ordet industrikansler, som nu i och för sig verkar lagt på hyllan (måhända på grund av den otympliga pluralformen), andas höga målsättningar. Innovationskatapulter, medelst vilka statligt riskkapital slungas ut över svenska företag, vill man också ha. Socialdemokraterna har ambitioner för näringslivet, om det råder inga tvivel.

Men politiska ambitioner bör även åtföljas av effektiva sätt att uppnå dem, inte retoriskt kraftfulla (?) och kostsamma slag i luften.

Förra året kom myndigheten för Tillväxtanalys med en utvärdering av Vinnovas bidragsprogram ”VINN NU” och ”Forska väx”, som visade att de utvärderade projekten inte gett någon positiv effekt för vare sig antalet nya jobb, produktiviteten eller kompetensutvecklingen i de bidragsmottagande företagen.

Ändå tycks regeringen vilja ha än mer av centralstyrd näringslivsutveckling. De bidragsmottagande företagen må vara glada över det, liksom de tillväxtbyråkrater som har att avlossa katapulterna. Alla vi andra borde däremot inte vara det. Tillväxt och innovationer planeras inte fram av vare sig politiker eller aldrig så kompetenta industrikanslar. Politiker kan lika lite som andra människor se in i framtiden, och veta vilka företag, tekniker eller idéer som då kommer visa sig vara vinnarna.

Tvärtom är det inte sällan den politiska planeringsivern som sätter käppar i hjulen för att goda lösningar ska kunna växa fram. Bidragsstöd till ett företag innebär samtidigt att ett annat företag får svårare att överleva på grund av den snedvridna konkurrensen.

Stefan Löfven verkar ha en äkta vilja att skapa goda förutsättningar för svenska företag. Men det bästa han då kan göra är att låta dem vara lite mer i fred, inte mindre. Att gynna enskilda företag och branscher på andra företags och skattebetalarnas bekostnad är ineffektivt och orättvist.

Bättre vore att utforma en näringspolitik som gör att så många företag och idéer som möjligt kan prövas i rättvis konkurrens med varandra. För det behövs skattesänkningar, minskat regelkrångel och en bättre fungerande arbetsmarknad, inte bidrags- och riskkapital-lotterier.

Mer läsning

Annons