Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutskastning rimmar väldigt illa med kristen etik, kristen människosyn och värdegrund.

Som framgår av namnet Kristdemokraterna bottnar partiets ideologi i den kristna etiken. Det är svårt att tro när man ser den bittra strid som pågår om partiledarposten.

Annons
Konkurrenter. Är Göran Hägglunds tid som partiledare för Kristdemokraterna snart ute? Mats Odell är beredd att ta över.Foto: scanpix

Det är tur att det är nästan två och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval. Det tycker nog såväl Socialdemokraterna som Kristdemokraterna, som för närvarande båda brottas med svåra förtroendefrågor vad gäller den sittande partiledaren. Än finns tid att reparera skador och bygga nytt förtroende.

Håkan Juholt har en rejäl opinionsmässig uppförsbacke. De interna motsättningarna i partiet bubblar under ytan, allt medan medierna obarmhärtigt påpekar de låga opinionssiffrorna för varje Sifo-, Skop- eller Synovateundersökning som kommer.

Inom Kristdemokraterna bubblar det inte under ytan längre. Där ligger motsättningarna i full dager sedan Mats Odell utmanat Göran Hägglund om partiledarposten. Om knappt två veckor, vid det extra rikstinget i Västerås, blir det förhoppningsvis ett slut på bråket.

I torsdags hade Odell kallat till press-konferens i riksdagshuset. Med tanke på hur läget är i partiet, och att det snart är dags för det där extra rikstinget, hade man kunnat tro att han hade något spännande att förtälja.

Det hade han inte. Han berättade bara det vi redan visste – att hans kandidatur kvarstår. Vidare meddelade han att han vill att Kristdemokraternas ska bli tydligare men att han aldrig att göra något som kan äventyra allianssamarbetet.

Annars pratade han mest om hur partiet håller på att glida isär. Odell sade att han ser ett stort behov av försoning och han vill sträcka ut en hand till sina motståndare. Han ägande sig därefter åt lite ombudsfiske, när han bedyrade att ingen som har stött Hägglund tidigare kommer att anses förbrukad om han, Odell, väljs till partiledare. Det är ju samma ombud på rikstinget om knappt två veckor som de som valde Hägglund i somras. Lyckas han inte vinna över några Hägglundanhängare till sin sida blir ju val-resultatet detsamma som då och Hägglund sitter kvar.

Visst har Hägglund ifrågasatts tidigare men det har inte drivits till sin spets så till den grad som nu, med Odell som hans utmanare. Mot ljuset av detta blir det, som en av de närvarande journalisterna på pressträffen i torsdags påpekade, en smula förvirrande när den person vars kandidatur förorsakat de hätska sammanstötningarna inom partiet, säger sig kandidera för att partiet behöver försonas. Odells svar på den frågan var att han ju kandiderar för att partiet ska bli tydligare. Goddag, yxskaft!

Det är svårt att föreställa sig att en person som inte kan kommunicera ett entydigt budskap på en pressträff, har förmågan att omforma ett parti som ständigt balanserar kring fyraprocents-spärren, och riskerar att åka ur riksdagen, till en väljarmagnet med tydlighet som sitt främsta attribut.

Kristdemokraterna säger sig främja idéer med grund i den kristna etiken. De säger sig stå för en demokrati byggd på kristen människosyn och värdegrund. Den senaste tiden har Odellanhängare använtsig av ojusta metoder, såsom attacker på internet, för att misskreditera Hägglund och vice versa. Har de som gjort detta läst Matteusevangeliet på sistone? ”Allt vad ni vill att människorna ska göra för er ska ni också göra för dem.”

Smutskastning rimmar väldigt illa med kristen etik, kristen människosyn och värdegrund.

Mer läsning

Annons