Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna får svårt att prata något annat än partiledarens vara eller icke vara.

Enligt Mona Sahlin är det Fredrik Reinfeldts ansvar att leda landet och se till att få majoritet i riksdagen utan Sverigedemokraterna. När Sahlin gång på gång säger att de rödgröna ska fortsätta att driva opposition tillsammans, är det inte utan att man undrar hur Reinfeldt ska gå i land med det.

Annons
Vill ha revansch. Mona Sahlin vill inte avgå från posten som partiledare för Socialdemokraterna.

Mona Sahlin inledde Ekots lördagsintervjuer för denna höst. Där talade hon om den ”demokratiska oppositionen”, dit hon räknade de tre rödgröna partierna. Det är smart att dela oppositionen i de goda; de demokratiska, och de onda; Sverigedemokraterna som hon implicerar är odemokratiska.

Vid Socialdemokraternas partistyrelsemöte i onsdags framfördes krav på att det skulle hållas en extra kongress före den ordinarie 2013. Mona Sahlin sade då nej och hänvisade till att förtroenderådet ska kallas in i december, uppger TT. Trots detta beslöts att hålla en extrakongress, men tidpunkten är ännu oklar. De vill vänta på att kriskommissionen blir klar.

Det är lätt att förstå Mona Sahlin – för innan en sådan kongress kommer många krav att ställas på hennes avgång. Medierna går i gång på varje rykte och Sahlin och Socialdemokraterna får svårt att prata något annat än partiledarens vara eller icke vara.

Till slut faller hon nog för trycket. Hon vill inte avgå, och hon tror sig ha mycket kvar att ge. Revanschlusten är stark. Men hon klarar inte en seg och lång debatt om sina kvaliteter. Det gör få politiker, och även om Mona Sahlin har överlevt många smutskastningskampanjer klarar hon inte att tappa medlemmarnas förtroende. Det gör nämligen ingen politiker.

Förnyelsearbetet inom Socialdemokratin kan då åter avstanna i väntan på ny partiledare. För precis som efter 2006 kom inget igång förrän Sahlin tillträtt och Göran Persson avgått. Och återigen har Sveriges största parti gått i stå.

Självbilden inom Socialdemokratin måste ändras. De tror sig vara statsbärande och ha den ”sanna” historien om Sverige. De är stolta men inte nöjda – de har byggt efterkrigstidens välstånd och välfärd. Det finns otaliga socialdemokrater som på allvar tror att Fredrik Reinfeldt, Anders Borg och andra moderater egentligen vill något annat, att de skaffar sig makt för att egentligen genomdriva ett nytt klassamhälle där de rika blir rikare och de fattiga lämnas utanför.

Men väljaren delar inte denna syn – därför att den helt enkelt inte är sann. Moderater numera är vad Socialdemokrater alltid varit: pragmatiska.

Mona Sahlin sade i Ekots lördagsintervju att det är Fredrik Reinfeldts ansvar att leda landet och se till att få majoriteter i riksdagen utan Sverigedemokraterna. Samtidigt sade Mona Sahlin vid upprepade tillfällen att de rödgröna tänker fortsätta samarbetet och de planerar att driva just ”demokratisk opposition” tillsammans. Hur Sahlin tänker få ihop dessa tankar blir spännande att se.

Hon säger sig vänta på ett samtal från statsministern om det parlamentariska läget och ett sådant borde Fredrik Reinfeldt ringa. Men om svaret blir att de rödgröna håller samman och skulle kunna tänka sig att fälla regeringen tillsammans med den odemokratiska oppositionen blir det svårt. Men handsken bör kastas, så får vi se om de röda eller de gröna vill plocka upp den.

Mer läsning

Annons