Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna måste ut på banan.

Regeringsförklaringen innehöll få överraskningar. Nu är det dags för oppositionspartierna att bekänna färg.

Annons
Säkerheten främst. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bjöd inte på några överraskningar vid riksmötets öppnande i riksdagen på tisdagen.foto: Claudio Bresciani/scanpix

Riksmötets högtidliga öppnande markerar starten på det svenska politikåret.

Gårdagens ceremoni bjöd på sedvanlig pompa och ståt. Livgardets Dragonmusikkår spelade på Mynttorget, grenadjärer paraderade på Riksplan. Arméns musikkår höll konsert.

I morgon presenterar finansminister Anders Borg (M) regeringens budgetproposition i riksdagen. Hittills har vi fått reda på förslagen i budgeten, men först i morgon går det att få en bild av helheten. Därefter kommer oppositionspartierna att presentera sina skuggbudgetar. Då vet vi förhoppningsvis mer om alternativen i svensk politik.

Riksmötets öppnande är, bortom ståt och ceremonier, en ständig källa till debatt. ¿Kritik riktas mot två programinslag: gudstjänsten i Storkyrkan och det faktum att det är kungen som öppnar riksmötet. Vissa väljer, i protest, att förbli sittande när övriga deltagare ställer sig upp för statschefen.

Det är missriktat. Markeringen må vara tänkt att riktas mot monarkin, men i sitt sammanhang blir den i praktiken en markering mot själva ceremonin och mot statschefsämbetet. Monarkin är beslutad i demokratisk ordning. Så länge den består bör statschefens roll respekteras..

Sverige är, sedan tolv år tillbaka, ett land utan statskyrka. Därför är det positivt att gudstjänsten i samband med riksdagens öppnande inte enbart hålls av präster i Svenska kyrkan. I år var den ekumenisk. Förra året deltog en rabbin och en imam.

Men än bättre vore faktiskt om den avskaffades. Religiösa ceremonier kan vara en viktig del av livet, men de bör hållas utanför politiken.

När statschefen öppnat riksmötet läser regeringschefen upp sin regeringsförklaring. Fredrik Reinfeldt (M) bjöd inte på några ¿stora överraskningar. I formuleringarna syns förhandlingarna mellan partierna. Alla vill gärna ha med sina honnörsord och ¿markeringar.

Den enda nyheten var en satsning på rättsväsendet och hårdare straff. Den lär knappast leda till någon stor politisk strid.

Föga förvånande behåller Reinfeldt tidigare laguppställning i regeringen. Så brukar det vara i koalitionsregeringar. Varje parti bestämmer över sina departement och ministrar.

Det ger mindre möjligheter till en rejäl nystart. Samtidigt skulle en större ombildning ge en lång startsträcka för de ministrar som får helt nya sakområden. Men i framtiden borde koalitionsregeringar vara mer öppna för större ombildningar.

Några mindre förändringar kunde Alliansen ändå ha kostat på sig. Nyamko Sabuni (FP), som redan har meddelat att hon planerar att lämna politiken, borde få lämna redan nu.

Efter ceremonierna börjar allvaret. Nya namn och stora nyheter är inte allt. Efter torsdagens budgetproposition måste Socialdemokraterna ut på banan. Den politiska debatten intensifieras och positionerna inför den kommande valrörelsen kommer att börja mejslas ut.

Det behövs. Regeringen har lagt sig nära Socialdemokraterna i flera av sina förslag. Partiledaren Stefan Löfven (S) talar sig varm för näringslivet. I flera centrala frågor behövs brett samarbete, men en vital demokrati behöver också tydliga skillnader.

Mer läsning

Annons