Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna mitt i delat Sverige

EU-valet visar stora skillnader mellan olika delar av landet.

Annons
Annat val. Stockholm röstar på ett annat sätt än stora delar av övriga Sverige. Bilden visar Slussen.Foto: Lars Pehrson TT

Socialdemokraterna har en besvärlig balansgång. De kan behöva förändra politiken för att bättre hävda sig mot de andra partierna till vänster i det växande Sverige. Men S står som starkast i andra delar, där stödet för sådant som radikal feminism, begränsningar av bilismen, tillväxtkritik eller friare invandring är mer begränsat.

I större delen av landet blev Socialdemokraterna, trots att resultatet blev en besvikelse, klart största parti i EU-valet. Men i Stockholms län blev Miljöpartiet störst av alla partier. De gröna var också större än Social- demokraterna i Göteborg, Uppsala och Lund.

Bara några veckor före valet hade Feministiskt initiativ mycket blygsamt opinionsstöd. Men sedan steg stödet snabbt på ett program som var snarlikt Vänsterpartiets.

I Stockholms län var Fi större än V, liksom i Göteborg, Malmö och Lund. I andra delar av landet förblev däremot Vänster-partiet klart större än Feministiskt initiativ.

Sverigedemokraterna fick starkare stöd än tidigare i större städer. Men alltjämt är partiet betydligt svagare i större tillväxtorter, universitetsstäder och i välbärgade borgerligt dominerade kommuner som Lidingö eller Danderyd.

I Västmanland var Socialdemokraterna i särklass störst med 30,45 procent, medan Miljöpartiet fick nöja sig med 12,21 procent. Sverigedemokraterna hade stöd av 10,82 procent, medan Feministiskt initiativ hade blygsamma 3,61 procent. Västerås avvek något, men inte mycket, från läns- mönstret i övrigt. S hade 27,66 procent, MP 13,55 procent. SD fick 9,33 och Fi 3,92 procent.

Det är svårare att dra några tydliga geografiska slutsatser för de borgerliga partiernas del, då Moderaterna gjorde ett sådant katastrofval. I några län var Kristdemokraterna eller Folkpartiet större eller nästan lika stora som Moderaterna.

Partiernas bästa och sämsta Västeråsdistrikt, vilka redovisades på nyhetsplats, ger i miniformat en liknande bild. Miljöpartiet och Social-demokraterna hoppas styra Sverige tillsammans. Men Vallby S var Socialdemokraternas bästa distrikt och Miljöpartiets sämsta. Sverigedemokraterna var starkast på Skjutbanegatan, vilket var Folkpartiets allra sämsta distrikt.

Även med reservation för att färre röstar i EU-valet är bilden av det politiskt och geografiskt splittrade Sverige bekymmersam.

Det finns en mer optimistisk, humanistisk, modernistisk del, men den kan också vara väl trendkänslig och nedsättande mot dem som inte uppfyller dags-aktuella livsstilskrav.

I andra delar av landet är fler mer traditionella i sin livsstil, mer oroliga för snabba förändringar som globalisering och invandring, misstrogna mot nya påbud från vad de ser som eliten. Några partier satsar på den ena eller andra nischen. De som försöker vara stora i hela landet har svårt att vara tydliga. Det kan ge spä på en oroande polarisering.

Mer läsning

Annons