Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas kanske största misstag var att de underskattade Moderaternas förändring.

Moderaterna ser ut att ha etablerat sig som Sveriges största parti, men de socialdemokratiska väljarna tror ändå på nya framgångar.

Annons
Tonar fram. Moderaterna under Fredrik Reinfeldt är störst i opinionsmätningarna, medan Socialdemokraterna under avgående Mona Sahlin förlorar stöd.foto: scanpix

I går presenterades Statistiska centralbyråns (SCB:s) partisympatiundersökning. Den brukar få större uppmärksamhet än andra opinionsmätningar och anses mer tillförlitlig. Orsaken är det betydligt större urvalet, 6000 personer har tillfrågats.

Vårundersökningen urholkade dock trovärdigheten. I den hade det rödgröna blocket en klar ledning, medan det var jämnare i andra mätningar. SCB verkar ha missat den tydliga opinionsförändringen under slutet av våren, då de rödgröna partierna förlorade sitt tidigare övertag. Därefter övertog den borgerliga alliansen ledningen, behöll den och fick flest röster i valet.

Den här gången är SCB och de andra opinionsinstituten mer samstämmiga. alliansen har behållit sitt övertag sedan valet och Sverigedemokraterna har i de flesta mätningarna etablerat sig på en nivå över riksdagens fyraprocentsspärr. Så även i SCB, där Sverigedemokraterna får 6,7 procent. SCB ger Moderaterna 32,4 procent och Socialdemokraterna 29 procent. I andra mätningar har också Moderaterna varit Sveriges klart största parti. För första gången sedan den allmänna rösträtten infördes för både kvinnor och män skulle Socialdemokraterna inte vara Sveriges största parti.

Även om valet gick riktigt illa var var Socialdemokraterna i riksdagsvalet ännu något större än Moderaterna. Det är dock inte konstigt att stödet har sviktat ytterligare därefter. Partiledaren Mona Sahlin har avgått efter en kaotisk intern process. Hon har i ett tal underkänt stora delar av den egna politiken och det rödgröna regeringsalternativet.

Några partiledarkandidater har inte trätt fram och partiet verkar inte vilja öppna nomineringsprocessen. Mona Sahlin är inte den enda som underkänner valrörelsens budskap och sällskap, men åsikterna om vad som var fel skiftar. Det är dock tydligt att uppgifterna i SVT:s Valu om att bara 22 procent av dem med ett jobb röstade på Socialdemokraterna har skakat det gamla Arbetarepartiet.

Flera har menat att förslagen om höjda skatter skulle ha skrämt bort väljarna. Det handlar om slopat RUT-avdrag och höjd fastighetsskatt i storstäderna, bensinskatt i glesbygd och mindre orter. Enligt opi-nionsanalytikern och socialdemokraten Carl Melin stämmer det att det slopade rut-avdraget var det viktigaste skälet till att väljare lämnade Socialdemokraterna. Men som nummer två och tre kom samarbetet med Vänsterpartiet och avvecklingen av kärnkraften.

Just nu ser det således besvärligt ut för Socialdemokraterna. Som lök på laxen visar en annan opinionsmätning, presenterad i Dagens Nyheter, att fler kan tänka sig att rösta på Moderaterna än på Socialdemokraterna, 50 procent mot 45 procent. Socialdemokraternas kanske största misstag var att de underskattade Moderaternas positionsförskjutning. Socialdemokraterna fortsatte att hota med högern medan alltfler väljare uppfattade Moderaterna som ett brett mittenparti.

Väljarnas sympatier blir alltmer flyktiga och det kan ge Socialdemokraterna viss tröst. Åtta av tio av de egna väljarna tror att partiet går framåt i nästa val, och fyra av tio tror på en rejäl valframgång. Om fyra år har den borgerliga alliansen regerat i åtta år, och Moderaterna kan då framstå som otydliga och visionslösa.

Mer läsning

Annons