Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spännande supervalår

Det är gott om frågetecken inför det dubbla valåret 2014.

Annons
Lär bli fler under 2014. Partiledarna i en tv-debatt. Supervalåret lär ge många tillfällen att se och lyssna på debatter.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Regeringen har mycket att hämta igen, men det finns fler frågetecken än vilket block som blir störst.

Opinionsmotgångarna har duggat tätt för den borgerliga alliansen. Flera mätningar har visat på egen majoritet för de rödgröna partierna.

Skillnaden i förtroende mellan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och oppositionsledaren Stefan Löfven minskar. I helgen kom en mätning med lägre betyg för flera ministrar.

Regeringen har ett besvärligt läge. Det är svårt att vinna tre val i rad, även när landet utvecklas hyfsat. Den rödgröna regeringen i Norge förlorade valet trots en god ekonomi. Efter två mandatperioder tyckte en väljarmajoritet att det var dags för en ändring.

Regeringspartierna behöver göra det Social-demokraterna tidigare var så bra på. Den behöver hitta nya frågor och orättvisor att driva, att ”gå i opposition mot sig själva”.

Det gäller också att hitta ett mer positivt budskap. Hittills har det handlat väl mycket om att försämra socialförsäkringarna för att få fler att anstränga sig mer för att jobba mer, att bekämpa brottslighet och tuffare tag i skolan.

Allt detta kan vara bra och nödvändigt, men personlig frihet och möjligheten att leva livet efter eget huvud borde också vara viktiga frågor för en liberalt sinnad allians. Här fanns antydan till ett bättre budskap i en nyårsartikel av Fredrik Reinfeldt i Svenska Dagbladet.

Den största frågan i riksdagsvalet är vilket regeringsunderlag som blir störst. Här är det i dag klar fördel för den rödgröna oppositionen.

Men där finns fler viktiga och ovissa frågor. EU-valen brukar vara sömnpiller med lågt valdeltagande. Men nu har EU-parlamentet mycket mer makt och valet äger rum bara några månader före riksdagsvalet.

Blir EU-valet mest ett genrep för riksdagsvalet, och hur påverkar euro-krisen utfallet? I flera andra länder kan EU-skeptiska partier av olika slag gå framåt, vilket skulle kunna få dramatiska effekter.

Vad händer om de rödgröna blir störst, med eller utan egen majoritet? Kommer Vänsterpartiet att vara med eller vill Social- demokraterna samarbeta med borgerliga partier?

Blir det rödgrön majoritet lär det bli svårt att undvika att alla tre partierna ingår. Men blir de rödgröna störst utan egen majoritet behövs stöd av något borgerligt parti för ett stabilt styre, i synnerhet sedan Socialdemokraterna försvagat budgetreglerna.

Kommer Sverige- demokraternas höga opinionssiffror att bestå, vilket i sin tur gör egen majoritet för något block mindre sannolikt. Lyckas Miljöpartiet etablera sig som ett nyckelparti för att uppnå majoriteter i riksdagen?

Det blir ett spännande politiskt 2014

Mer läsning

Annons