Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stärker skrämd Putin greppet över Ryssland?

Janukovytjregimens totala sammanbrott visar varför förtryckare har svårt att ge efter.

Annons
Jagande blir jagad. Ukrainas avsatte president Janukovytj är efterlyst för massmord. I går mäktig, i morgon i fängelse? Bilden visar en ukrainsk flagga.Foto: AP/TT

Härskare som bygger sin makt på hot och korruption är mer sårbara än de kan verka. Därför kan det vara svårt att få dem att backa eller mildra styret.

Helgens revolution i Ukraina rullar vidare. I fredags var Viktor Janukovytj ännu president; i dag är han efterlyst för massmord. Då ledde han Ukrainas största parti; i dag tar partiet helt avstånd från sin tidigare ledare.

Så fort kan det gå när tidigare korrupta och till synes mäktiga ledare förlorar fotfästet. Där finns en inbyggd logik.

De bygger sin makt- ställning på kontroll av våldsapparaten och på möjligheten att gynna anhängare genom utnämningar och andra belöningar. Så ser det ut att ha varit med Janukovytj. Bilderna från det övergivna presidentpalatset visar på en överdådig lyx, som antyder hur genomkorrumperat det ukrainska samhället var.

Länge höll Janukovytj emot demonstranterna, även till priset av brutalt våld. Men när han till slut gick med på en verklig eftergift och kompromiss, som förhandlades fram av EU, föll regimen snabbt samman.

Oppositionsledarna fick först kritik för att ha gått med på uppgörelsen, men den visade sig vara spiken i kistan för Janukovytjs styre.

Nu gäller det för de nya ledarna att ena i stället för att splittra landet. Det snabba beslutet att inskränka ryska språkets ställning verkar ingen riktigt bra start.

Det kan ge den ryska ledningen större utrymme att öka sitt inflytande i den östliga, mer ryssorienterade, delen av Ukraina. För President Vladimir Putin lär knappast avstå från att agera.

Förra gången demokratin vann i Ukraina skärpte Putin greppet i Ryssland. Det är lätt att se hur Janukovytjs öde kan ge skrämselhicka i Kreml. Putins makt bygger på att ekonomin fungerar, rädsla för statsapparaten och på en omfattande korruption. Även om Putin för tillfället ser ut att sitta säkert hackar den ekonomiska utvecklingen i Ryssland. Det kan öka missnöjet.

Därför kan Putin även denna gång mycket väl skärpa förtrycket. Det ter sig tyvärr rationellt för ifrågasatta förtryckare.

I skymundan av Ukraina har även utvecklingen i Venezuela varit dramatisk. Där har den socialistiska regimen kört ekonomin i botten och tar till allt hårdare metoder för att bekämpa oppositionen. Flera dödsfall har inträffat. Men president Maduro ger inga tecken på att vilja ge efter och kompromissa med oppositionen.

I en fungerande demokrati är kompromisser och eftergifter en omistlig del av politiken. Men i mer förtyckande system finns mindre utrymme för härskarna att backa under press. Då kan de sluta som Janukovytj.

Det försvårar fredliga förändringar och visar demokratins överlägsenhet.

Mer läsning

Annons