Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storleken är inte alltid avgörande i politiken.

Folkpartiet har genom envetenopinionsbildning och många förslag haft stort inflytande trots den ganska blygsamma andelen röster.

Annons
På hugget. Folkpartiledaren Jan Björklund förmår väcka uppmärksamhet och driva opinion.

Hela våren var den politiska aktiviteten hög och valrörelsen verkade redan ha börjat. Men den svenska politiska sommarstiltjen verkar inte ens alla utspelssugna partistrateger och pr-konsulter vilja eller kunna få stopp på. Efter den nästan hysteriska aktiviteten under Almedalsveckan var det som om alla gick i ide några veckor.

Nu är dock semestrarna över och i helgen höll tre partiledare sina sommartal. Kristdemokraternas Göran Hägglund hoppas på favorit i repris och väckte frågan om att ta bort fastighetstaxeringen. Vänsterledaren Lars Ohly gillar aldrig privata vinster. Den här gången ville han förbjuda friskolor att ta ut vinster, men fick mothugg även från Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund tyckte det var dags att kunna tvinga föräldrar att vara med på lektionerna om deras barn är bråkiga. Utspelet följde samma mönster som burkförbudet tidigare i veckan. Det handlar om något alla egentligen tycker är viktigt, som att föräldrar skall informeras och engagera sig i vad deras barn gör i skolan.

Björklund ”kryddar” med att föreslå någon möjlighet till tvång eller förbud, men det skall bara tillämpas i undantagsfall. Det vimlar varken av skolelever med burkor eller situationer där det vore lämpligt att tvinga föräldrar att sitta med på lektionerna för att få ordning på deras bråkiga barn. Men utspelen ger publicitet och motståndarna har svårt att ta avstånd men vill heller inte hålla med fullt ut.

Jan Björklund föreslog dock inte bara ”föräldratvång”, utan också riktade bidrag till elevhälsovården. De pengarna skulle användas till fler sjuksystrar och kuratorer, och säkert få mycket större praktisk betydelse än möjligheten att tvinga föräldrarna närvara. Substans är viktigare än symbolpolitik i verklighetens skola.

Folkpartiet är annars ett bra exempel på att storleken inte alltid är avgörande i politiken. Partiet fick 7,5 procent i förra valet, gjorde ett bra EU-val men har annars oftast legat under valresultatet i opinionsmätningarna. Trots detta har Folkpartiet satt sin prägel på skolpolitiken och fått igenom många krav.

Partiet började driva krav på nya kärnkraftverk och har varit pådrivande för regeringens energipolitik. Som det mest EU-positiva partiet gjorde Folkpartiet ett bra val till Europaparlamentet och har ställt krav på en snabb euroanslutning. (dock populärare för ett år sedan än i dag). Mindre partier kan genom envetenhet och tydlighet vinna gehör för sina ståndpunkter.

Folkpartiet ville i helgen satsa mer skattepengar på skolhälsovården. Vänsterpartiet ville ha en ganska låg maxtaxa i hemtjänsten. Kristdemokraterna ville sänka skatten för pensionärer och kunde tänka sig en lagstiftad parboendegaranti för äldre när de ena flyttar till äldreboende, något även Folkpartiet har varit inne på. Tidigare i veckan ville Miljöpartiet sänka tjänstemomsen och Centerpartiet ha ett extrastort rutavdrag för äldre.

Det är naturligt att partierna i detta skede lanserar olika reformförslag. Statsminister Fredrik Reinfeldt lovade dock att inte spendera mer än vi har råd med. Omsorgen om statsfinanserna får inte glömmas bort i den hårda kampen om rösterna.

Mer läsning

Annons