Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för kristna i arabisk vår

I stora delar av världen är kristna en utsatt minoritet.

Annons
Utsatta. Irakisk polis bevakar en kyrka under julmässan. Under helgen var det nya bombattacker mot kristna.Foto: AP/TT

Kristendomen är utsatt i de områden där religionen föddes. Det behöver uppmärksammas mer. I stora delar av världen är svårt att vara kristen.

På juldagen exploderade två bomber i Bagdads kristna delar. 30 dödades och ett 60-tal skadades. Våldet har åter trappats upp i Irak.

De kristna uppgavs före Irakkriget vara runt en miljon. I dag handlar det om mindre än hälften, övriga har flytt eller ansett sig tvungna att lämna Irak.

I samband med julen hade TT en uppgift om att Betlehems befolkning för 100 år sedan till 90 procent var kristen. I dag är de kristna en tredjedel.

Kriget i Syrien har också lett till att många kristna har lämnat, en del har kommit hit till Västerås. Innan kriget började antogs en tiondel av befolkningen vara kristen, i dag har många lämnat landet.

För 100 år sedan var 20 procent av befolkningen i Mellanöstern kristen, i dag är det mindre än 4 procent.

Så över tiden har förändringen varit dramatisk, och den har snarast eskalerat de senaste åren.

Krigen i flera länder och turbulensen i efter-spelen till den arabiska våren har gjort det svårare för minoriteter.

Även i andra delar av världen, som Nigeria, Indien, Afghanistan eller Pakistan, är kristna utsatta för attacker från extremister och kan sakna myndigheternas fulla stöd.

Kristendomen är förknippad med väst, som har dominerat världen det senaste seklet. Inhemska kristna har anklagats för att ha gått västvärldens ärenden. Den religiösa toleransen var tidigare större i andra delar av världen än i det kristna Europa.

Allt detta kan ha bidragit till tystnad kring de kristnas utsatthet. Men gårdagens historiska övergrepp är ingen ursäkt för att tiga om dagens utsatta och förföljda. Det vore en tragedi om kristendomen försvann som en levande religion från Mellanöstern, där den först uppstod och växte sig stark.

På senare tid har frågan fått större uppmärksamhet, också av den svenska regeringen. I Storbritannien har flera ledande personer tagit till orda, som Sayeeda Warsi, landets första kvinnliga muslimska minister, oppositionspartiets Labours skuggutrikesminister, förra ärkebiskopen av Canterbury och prinsen av Wales.

Det är viktigt att tala klarspråk och ställa krav på ländernas regeringar. Av humanitära skäl krävs en generös flyktingpolitik, även om den också kan påskynda utflyttningen.

Krigen i Syrien och Irak har varit katastrofala för den kristna minoriteten. I det ena fallet gick kriget snabbt, men utan någon fungerande plan för vad som skulle hända sedan. I det andra fallet är kriget utdraget. Det visar åter att det är lättare att starta krig än att avsluta dem.

Mer läsning

Annons