Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige ändå lyckligt lottat

Den finska regeringen har spruckit på beslut om tuffa nedskärningar. Sverige ligger bättre till.

Annons
Minus ett parti. Stats- minister Jyrki Katainen (motsvarande M) har förlorat ett av sex partier i sin breda finska regering. Foto: AP /TT)

Den svenska valrörelsen präglas av missnöje och oro. Det talas om försämringar, kvalitets-brister och oro för välfärdens framtid.

Visst är det bra att lyfta fram tillkortakommanden och vilja lösa problem. Men lite perspektiv skadar inte. Jämfört med de flesta andra länder är läget bra.

Nyligen sprack den finska regeringen. Vänsterförbundet (Vänsterpartiets systerparti) lämnade regeringen i protest mot beslutade besparingar och skattehöjningar. Främst vände sig partiet mot nedskärningarna av barnbidraget och försämringar för arbetslösa.

Här finns något för Vänsterpartiet att fundera över. Systerpartiet har just lämnat den finska regeringen i protest. I Danmark har systerpartiet Socialistisk folkeparti lämnat regeringen och har mycket lågt opinionsstöd. I Norge satt systerpartiet Socialistisk Venstre kvar i den rödgröna regeringen, men klarade bara med knapp nöd spärrgränsen på fyra procent i stortingsvalet. Så det tycks vara besvärligt för vänsterpartier i Norden att ta ansvar och sitta i regeringsställning.

Sparpaketet i Finland var också omfattande. Budgeten behövde stärkas, och utan åtgärder kunde EU ha utkrävt böter av eurolandet Finland.

Kapitalskatten höjs och biståndet minskar. Bil-, bränsle- och tobaksskatterna höjs. Arvs- och gåvoskatterna skärps. Staten betalar mindre till a-kassan. Barnbidraget sänks, liksom i statlig verksamhet som vägunderhåll.

Noterbart är hur den finska samförståndskulturen gör även populister ekonomiskt ansvarsfulla. De EU-skeptiska Sannfinländarna kunde ha passat på att säga nej till försämringar som delvis berodde på tryck från EU. Men partiledaren Timo Soini tyckte att totalsumman för budgetförstärkningen var rätt, och nöjde sig med att kritisera de sänkta barnbidragen.

Sparpaketet i Finland ger också perspektiv på den svenska valdebatten. Finland har haft en med Sverige jämförbar utveckling och har en likartad levnadsstandard. Euroanhängarna använde tidigare Finland som ett exempel på att Sverige kunde ha klarat sig bra som euromedlem.

Men nu behöver även detta grannland skära i barnbidrag och höja skatterna. I Sverige har däremot skatterna sänkts och stödet för viktig verksamhet som skola, vård och omsorg hållits uppe.

Nu tävlar partierna i att vilja satsa mer. Föreslagna indragningar eller kännbara skattehöjningar är lätt räknade.

Läget här är helt enkelt bättre även jämfört med grannländer som Finland. Det är värt att minnas även i valrörelsen.

Mer läsning

Annons