Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrater avslöjas när de tro sig vara anonyma

Sverigedemokraters grova inlägg visar partiets mörka sida, men också att anonymitet oftast är en illusion framför datorn.

Annons

Så var det dags igen. Några i Sverigedemokrater har avslöjats. När de trodde sig vara anonyma vräkte de ur sig grovt nedsättande och omdömeslösa påståenden och omdömen på ökända sajter som Avpixlat.

Så nu blir det väl nya uteslutningar, där parti-ledningens ”nolltolerans” testas och får utstå mer spott och spe.

Sverigedemokraterna har tydligt två sidor. En sida som visas upp offentligt och där företrädarna låter som i andra partier. Så var det på landsdagarna nyligen i Västerås.

Flera debatter där lät ganska harmlösa och påminde om hur det går till på andra partiers kongresser.

Det diskuterades sakfrågor och partiledningen försökte se till att besluten gick deras väg. Den stora synliga skillnaden var att inga andra organisationer ville synas med Sverige-demokraterna och avstod från att sätta upp stånd.

Sedan finns den mörka sidan, som gång på gång kommer upp till ytan. Personer avslöjas med rasistiska uttalanden och det blir nya bråk i partiet. Det ger en påminnelse om sverigedemokraternas rötter i högerextrema rörelser.

Hittills har alla skandaler inte påverkat Sverige-demokraterna väljarstöd. Vi får se hur det blir den här gången.

I varje fall lär de andra partierna bli stärkta i sin linje att undvika att samarbeta eller förhandla med Sverigedemokraterna.

Avslöjandena bör ge fler än sverigedemokrater en tankeställare. Expressen fick hjälp av personer med anknytning till vänster-extrema autonoma grupper. Det är bättre om dessa personer fredligt avslöjar nätanvändare än att som i andra sammanhang använda våldsamma metoder mot sina politiska motståndare.

Men det finns ändå frågetecken kring att kartlägga och hänga ut människor för vad de har skrivit på ställen där de tillåts vara anonyma.

Piratpartiet, som är tyd- ligare än andra i integritetsfrågor, har varnat för att rätten att ha en åsikt kan reduceras till rätten att ha ”rätt” åsikt.

Här gäller det att vara försiktig. Polisen ska ha rätt att spåra lagbrytare på nätet, men var drar vi gränsen för ”privatspanare”. Hur långt ska de gå för att hänga ut personer som någon gång har förlöpt sig?

Samtidigt har vi fått nya uppgifter om att FRA kan ha hackat sig in i privat-personer datorer.

Anonymiteten på nätet framstår alltmer som en illusion. Klåfingriga myndigheter, personliga eller politiska motståndare kan avslöja det mesta. Så det gäller att tänka sig för.

Mer läsning

Annons