Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna hotar i stället med att uppträda omoget för att trassla till beslutsfattandet

Det var besvärande att regeringen förlorade en votering i riksdagen om besparingar på regeringskansliet. Värre kan det dock bli om Sverigedemokraterna gör allvar av sitt hot om att inte i förväg berätta hur de kommer att rösta.

Annons

Regeringen förlorade i går en omröstning om anslagen till regeringskansliet. Sverige-demokraterna stödde ett rödgrönt förslag om en besparing på 300 miljoner kronor. Ursprungligen hade de rödgröna föreslagit 670 miljoner kronor i besparing. Men då de fick stöd för detta av Sverigedemokraterna och insåg att förslaget kunde gå igenom

inleddes förhandlingar med regeringen.

Någon enighet uppnåddes inte, men de rödgröna mer än halverade sina besparingskrav från 670 till 300 miljoner kronor.

Det är inte bra när de ansvariga åläggs besparingar de uttalat inte tror på. Regeringen menar att beslutet kan få allvarliga konsekvenser, som att flera ambassader måste läggas ned. De rödgröna menar däremot att regeringen överdriver. Socialdemokraten Peter Hultqvist tyckte att det också behövde sparas kring Fredrik Reinfeldt.

Nya politiskt anställda, bland annat att förre partisekreteraren Per Schlingmann blev statssekreterare för kommunikation, framstod också som onödigt provocerande. Därför är det inte så förvånande att oppositionen passade på att ge regeringen en näsbränna när det gäller själva regeringskansliet. Sådant är minoritetsregerandets villkor.

Regeringen kan däremot vara nöjd med att riksdagen på onsdagen antog budget-

ramarna. Här krävs ett gemensamt motförslag, något som aldrig var aktuellt. De

antagna ramarna ger stabilitet åt den ekonomiska politiken, oppositionspartierna kan inte enas om några utgiftsökningar om de inte gemensamt hittar pengar någon annanstans.

Däremot är det möjligt att rösta igenom utgiftsminskningar, vilket var vad som skedde i går.

Oppositionen vill undvika att rösta igenom förslag med Sverigedemokraternas aktiva stöd. Därför gjorde Miljöpartiet och Socialdemokraterna upp om den svenska truppen i Afghanistan. Socialdemokraterna gjorde upp om betygen.

Besparingarna på regeringskansliet halverades, men här gick frågan därefter ändå till votering.

Sverigedemokraterna är frustrerade. De gillar inte att de andra partierna förhandlar när det står klart att regeringen kan förlora en votering. Därför hotar Sverigedemokraterna med att inte i förväg berätta hur de kommer att rösta i riksdagsvoteringen.

Det vore illa om Sverigedemokraterna gör allvar av sitt hot.

De fick tillträde till utskotten för att kunna sätta sig in i frågorna och för att förenkla riksdagsarbetet. Nu hotar partiet i stället med att uppträda omoget för att trassla till beslutsfattandet. Nu är det sannolikt ganska få frågor som Sverigedemokraterna kommer att avgöra, men inte desto mindre är det viktigt att alla partier i förväg är öppna med vad de tycker.

Sverigedemokraterna skulle kunna agera mer konstruktivt genom att peka på sitt

indirekta inflytande. Visst, de andra partierna har gjort upp eller ändrat sina förslag för att inte ge Sverigedemokraterna direkt inflytande över besluten.

Men effekten har blivit att riksdagen har fattat ett annat beslut än den skulle ha gjort utan Sverigedemokraterna. De har därmed indirekt påverkat besluten, vad än de andra partierna säger. Men Sverigedemokraterna tycks föredra att spela spel och dölja vad de tycker. Det är i sig ett tecken på de verkligen är oansvariga och populistiska.

Mer läsning

Annons