Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tänk att råna en 91-åring! Det är ynkligt. Det är lågt – och fegt.

Superhjältar är bra – på film. I verkliga livet är det vanliga människor som blir hjältar.

Annons
Bara på låtsas. Brandon Routh fick axla Stålmannens mantel i filmen Superman returns från 2006. foto: scanpix

En del människor har inga skrupler, inga spärrar, ingen respekt för någon eller någonting. Någonting är allvarligt snett när man lurar sig in hos en 91-årig kvinna, som bara vill vara hjälpsam, och stjäl pengar och smycken.

Det var dock vad som hände i Arboga i helgen. Den ena av två kvinnor distraherade 91-åringen medan den andra letade igenom bostaden.

Tänk att råna en 91-åring! Det är ynkligt. Det är lågt - och fegt.

En man i 70-årsåldern, bosatt på landet utanför Västerås, ville hjälpa en man som knacakde på hos honom och sade sig ha gjort sig illa i foten. Den ”skadades” kumpan tackade för hjälpsamheten med att stjäla mannens plånbok och checkhäfte.

En 24-årig man i Göteborg blev utsatt för ett rånförsök i helgen. Han stod med ett par kamrater vid en uttagsautomat och skulle ta ut pengar frampå nattkröken. Han blev skuren med ett vasst föremål i samband med rånförsöket och avled av sina skador på söndagsmorgonen.

Han var alltså inte ens ensam ute och att han hade sällskap av sina kompisar avskräckte tydligen inte rånarna, som kan ha varit så många som fem stycken.

Det pratas ibland om att det borde lagstiftas om att man ska ingripa vid brott. Den givna frågan blir: törs man det?

Hur många gånger har man inte läst om människor ”belönats” för sin hjälpsamhet och sitt civilkurage?

Det finns de som stannar vid vägkanten för att hjälpa andra som ser ut att ha hamnat i trångmål – och så blir de nedslagna och rånade på pengar och mobiltelefoner. Har de riktig ”tur” blir de av med bilen också.

Det finns de som griper in när andra blir överfallna ute på stan - bara för att själva bli offer för det gatuvåld de har försökt att stoppa. En del har fått sätta livet till, andra har fått men för livet.

Andra, likt Per-Anders Pettersson i Nås, åtalades för misshandel när ingrep mot ett pågående överfall på en kvinna. Mannen som överföll kvinnan fick villkorlig dom och dömdes att betala böter på 8 000 kronor. Pettersson fick ett års fängelse och tvingas betala 50 000 kronor i skadestånd till mannen som överföll kvinnan.

Självklart finns det finns hjälpsamma människor som belönas på rätt sätt också. Numera finns det till och med galor, där vardagshjältar uppmärksammas och belönas med något fint pris.

De flesta skulle nog ingripa utan närmare eftertanke. Vad det skulle kunna bli för konsekvenser för en själv hinner vi nog inte tänka på. Vi kan inte med att bara vända bort blicken, låtsas som om vi ingenting sett, och låta en annan människa bli slagen sönder och samman.

Den walesiska sångerskan Bonnie Tyler hade en hit 1984 med låten ”I need a hero”. Ja, ibland önskar man att det fanns superhjältar som kunde dyka upp ur tomma intet och ”bunta ihop buset” i väntan på polisen.

Eftersom det är på film så går det. Superhjältar åker aldrig fast för misshandel när de med några häftiga rörelser oskadliggör bovarna. De blir sällan övermannade och själva offer.

Men som sagt, det är på film det är så. Ska vi ha några hjältar så får det bli vi. Vi kan inte vara med överallt och förhindra brott men vi kan ha ögon och öron öppna och förhoppningsvis vara polisen behjälplig med vittnesuppgifter.

Kan brott förebyggas behöver inte så många råka ut för att hjälpsamhet och civilkurage slår tillbaka mot dem själva.

Mer läsning

Annons