Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thorwaldsson hade i intervjuerna också mest bekymmer med det partipolitiska.

LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson hade svårt att förklara hur ett vinstförbud i välfärdssektorn skulle fungera. Frågan lär återkomma, till slut måste Socialdemokraterna bestämma sig för en linje.

Annons
Två stolar. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson hade besvärligt att reda ut vad ett vinstförbud i välfärden innebär och vad det skulle få för konsekvenser.foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Karl-Petter Thorwaldsson var flitigt i medierna i helgen. Han framträdde i Ekots lördagsintervju och i Svenska Dagbladet.

Den nye LO-ordföranden framstår på några punkter som en paradox. Från olika håll kommer krav på att Socialdemokraterna och LO inte ska vara lika tätt sammankopplade som tidigare. LO har förlorat medlemmar och Socialdemokraterna dominerar inte politiken som förr. Samtidigt har industriarbetarna blivit färre inom LO, de kan inte som förr dominera i facket.

Men Thorwaldsson kommer från IF Metall och har en minst sagt gedigen parti –¿bakgrund. Han har varit SSU-ordförande, politiskt sakkunnig på statsrådsberedningen och informationschef för Socialdemokraterna. LO leds således av en industriarbetare som tidigare var mest känd för sina insatser som socialdemokratisk politiker.

Thorwaldsson hade i intervjuerna också mest bekymmer med det partipolitiska. LO-kongressen har uttalat att företag i välfärdssektorn som skola eller vård ska drivas utan vinstsyfte. Formuleringen var inte ledningens, LO ska snabbutreda vad det egentligen innebär. Inte desto mindre var Thorwaldson i efterhand mycket nöjd med beslutet.

Han var dock allt annat än klar på vad vinstförbud betyder. Thorwaldsson framhöll att LO inte är emot ideella, kooperativa eller ¿stiftelseägda verksamheter. Det var dock ingen nyhet, det var ett tag sedan det inom socialdemokratin även fanns misstänksamhet mot till exempel föräldrakooperativ.

Thorwaldsson trodde att de flesta av dagens företag skulle fortsätta även efter att vinstuttag förbjöds. Det tillbakavisades dock av skolkoncernen Academias vd.

Så är det naturligtvis. Aktiebolag kan inte drivas utan utdelning, vinsten är ett sätt att mäta hur effektiva privata företag är. Om inte Thorwaldsson menar något annat än förbud när det kommer till kritan lär de privata företagen inte stanna kvar inom ¿välfärdssektorn.

Det går att driva välfärden utan vinst-¿drivande företag, men inte om dagens stora urval för elever/brukare/kunder ska bevaras. Politik är att välja, men hittills har Socialdemokraterna duckat. Efter att ha hört Thorwaldsson trassla in sig är det lätt att förstå varför. Men tids nog måste Socialdemokraterna ändå ge besked. Men lätt blir det inte.

Thorwaldsson fick också frågor om jobbpolitiken och om förhandlingar med Svenskt Näringsliv. I de här frågorna är även Moderaterna mer pragmatiska än förr och Socialdemokraterna leds av den förre ¿facklige förhandlaren Stefan Löfven. Här borde det finnas möjligheter att nå långsiktiga lösningar. Det vore bra för Sverige.

Thorwaldsson och LO kan också få ett annat besvärligt problem att fundera över. I helgen presenterade integrationsminister Erik Ullenhag nya förslag för att ge arbete åt de många nyligen anlända flyktingarna.

Han framhöll att det är svårare än förr.¿I dag är många fler flyktingar lågutbildade. På längre sikt kan de och deras barn få bättre utbildning, men på kort sikt har de svårt att hävda sig på en arbetsmarknad där kraven växer.

Här kan det behövas fler enklare jobb med lägre löner. Det skulle kräva ett omtänkande hos LO, men det är svårt att se något fungerande alternativ.

Mer läsning

Annons