Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två budgetalternativ kan ställas mot varandra och ”vinnaren tar allt”. Sverigedemokraternas mandat blir då avgörande.

Landstinget har trasslig ekonomi, men ett stabilt politiskt läge. Västerås har däremot stabil ekonomi, men ett trassligt politiskt läge

Annons
Låst läge. Kan Ulla Persson (S) sitta kvar som kommunstyrelsens ordförande om de rödgröna förlorar en omröstning om Västerås budget?foto: vlt:s arkiv

Landstingsstyrelsen i Västmanland har, som framgått på nyhetsplats, behandlat förslag till budget och landstingsplan. Det finns en hel del att vara orolig för. Underskotten i slutenvården kvarstår, där finns missnöje bland personalen. Landstingsmajoriteten står och stampar i den för framtiden viktiga frågan om regionbildning.

Men det politiska läget är klart. De rödgröna har majoritet och styr, den borgerliga alliansen opponerar.

Då kan det bli mer dramatiskt i Västerås stad. Dock inte när det gäller ekonomin. Till skillnad från landstinget har staden en god ekonomi, som dessutom ser ljusare ut än bara för några månader sedan. De politiska blocken har lagt budgetförslag som bygger på en fortsatt ansvarsfull politik med överskottsmål och oförändrad skatt. De politiska skillnaderna i utgifter är i dessa sammanhang närmast ”kaffepengar”.

Den politiska dramatiken kan däremot bli desto större. Bakgrunden är att inget politiskt block har majoritet, de tre mandaten som tillföll Sverigedemokraterna utgör tungan på vågen. Trots att de borgerliga partierna fick flest röster har de rödgröna fler mandat. Ställningen är 30-28.

Sverigedemokraterna fick inga platser i nämnder och styrelser, vilka alla har rödgrön majoritet. Båda blocken har i stort hållit ihop sedan valet. Viktigast undantag var när Moderaterna och de rödgröna enades om en ny skolorganisation.

För att skapa stabilitet har alla partier utom Sverigedemokraterna enats om två budgetar. Första gången fanns ett gemensamt förslag, men ett mindre antal frågor gick till omröstning. Andra gången var partierna överens om allt.

Men den här gången har det hittills varit tvärstopp, trots att bättre tider brukar göra det lättare att komma överens. De borgerliga partierna vill hellre bevara skolor för yngre barn och ompröva ett tidigare beslut. De rödgröna menar att nämndernas beslut inte ska överprövas och ger också i budgetför-slaget större utrymme till beslut i nämnderna. Det ger ett närdemokratiskt intryck, men gynnar också de rödgröna då de har majoritet i alla nämnder och styrelser, men inte i fullmäktige.

Hittills har denna fråga blockerat vidare förhandlingar, även om båda sidor på egen hand har accepterat en del av de andras förslag.

I dagsläget ser det därför ut som om två budgetalternativ ställs mot varandra och ”vinnaren tar allt”. De oeniga och oerfarna Sverigedemokraterna avgör då vilket ¿förslag som vinner.

De rödgröna är bara en röst från egen majoritet, så det räcker med att en av ¿Sverigedemokraterna stöder dem. I så fall fortsätter det mesta som tidigare.

Men skulle alla Sverigedemokraterna rösta på Alliansens förslag får det majoritet. Då ska den rödgröna majoriteten i nämnderna genomföra alliansens förslag, som bland annat innebär mer konkurrensutsättning.

I det läget måste frågan ställas om Ulla Persson (S) kan sitta kvar som kommun-¿styrelsens ordförande. Men det finns å andra sidan ingen alternativ fungerande majoritet i ett sådant läge.

Därför vore det önskvärt om partierna kunde enas om ett huvudförslag och sedan, som 2010, rösta om enskilda frågor där de inte kan enas. Det borde undvika risken för ”regeringskris” i Västerås.

Mer läsning

Annons