Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ukraina längtar västerut

Målet för Ukraina bör vara att kunna bli medlem i EU.

Annons
Seger framför fred. I Ryssland firas segerdagen och i EU firas Europadagen och freden. Bilden visar President Putin i det annekterade Krim.

I EU-länderna firades den 9 maj Europadagen som en symbol för samarbete och freden. I Ryssland firades samma dag den militära segern över Nazityskland med militärparader och patriotiska tal.

Det ger en blixtbelysning av skillnaden mellan demokratierna i EU och ett allt mer auktoritärt och aggressivt Ryssland. Ukraina måste på sikt ha möjlighet att gå med i EU och bli ett vanligt europeiskt land.

Valrörelsen inför EU-valet börjar komma i gång på allvar. I går besökte, som framgår på nyhetsplats, tre ledande politiker Västerås.

Fler lär det bli. Så går det till i en demokrati. Politikerna söker kontakt med väljarna, sprider sitt budskap och svarar på frågor. Inget parti eller grupp ska ha speciella fördelar i medier eller av myndigheter.

Samma sak händer i alla EU:s medlemsländer de här veckorna. Väljarna har möjlighet att lära sig mer, ta ställning och rösta för partier och politiker de vill ha i EU-parlamentet.

I går firades också Europadagen. Den firas till minne av att det var den dagen Frankrikes utrikesminister Robert Schuman presenterade ett förslag om att skapa en kol- och stålunion.

Syftet var att genom gemensamt ansvar för de militärt viktiga kol- och stålindustrierna försvåra framtida krig mellan Tyskland och Frankrike.

Kol- och stålunionen utvecklades senare vidare till EEC, som blev EG som blev Europeiska unionen, EU. Syftet är att genom samarbete och ömsesidigt beroende skapa fred i Europa.

I dag har EU vuxit till 28 medlemsländer.

I början fanns en utbredd misstro mot EEC/EG/EU i Sverige. Men när det kalla kriget tog slut, blev det lättare också för de neutrala länderna Sverige och Finland att bli medlemmar.

Den 9 maj är också en dag som firas i Ryssland. Där kallas den segerdagen efter Röda arméns militära seger över Nazityskland.

Kontrasten mot Europadagen är slående. I EU firas att Tyskland och Frankrike kunde försonas och tillsammans med andra bygga upp något nytt och mer fredligt.

Ryssland firar sin seger med stora militärparader och nostalgiska återblickar till Sovjettiden.

President Putin besökte det nyligen annekterade Krim och höll ett patriotiskt tal. I Ukraina fortsatte oroligheterna och 21 människor ska ha dödats. Rysslands och de proryska separatisternas avsikter förblir såväl oklara som hotfulla.

Konflikten i Ukraina handlar om vart landet ska orientera sig. Mot det demokratiernas EU eller det hårdföra Ryssland.

Ukraina av i dag står mycket långt ifrån att kvalificera sig som EU-medlem. Men Ukraina måste vara välkommet att kunna bli EU-medlem.

Mer läsning

Annons