Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA har inte bara bekymmer med den federala budgeten utan även delstater har underskott.

President Obama värnar den amerikanska självbilden av USA som världens bästa land. Men då gäller det att få ordning på statsfinanserna.

Annons
Stora utmaningar. President Obama ser ut att vara på väg tillbaka, men USA står inför stora utmaningar.foto: scanpix

För bara några månader sedan såg det dystert ut för president Obama. Han hade visserligen fått igenom en hel del stora reformer som en allmän sjukförsäkring. Men förtroendet hade minskat och oppositionspartiet Republikanerna vann de så kallade mellanårsvalen. Demokraterna förlorade majoriteten i den ena av kongressens båda kamrar. Det blir svårare för Obama att få igenom sina förslag i kongressen och borde snarast försvaga hans ställning.

Politiken är dock inte alltid logisk. Obama fick igenom några beslut innan den nyvalda kongressen tillträdde och gjorde upp med Republikanernas ledare i kongressen om ekonomin. Obama fick igenom nya utgifter för att rädda jobb och Republikanerna fick behålla skattesänkningar som från början bara skulle vara temporära.

Det verkar ha vänt opinionsvinden. Obamas ställning har stärkts. I framtiden kan Republikanerna inte bara opponera när deras stöd krävs för att få igenom beslut i kongressen. Obama kan plocka poäng genom att inbjuda till samarbete.

Det nya inrikespolitiska läget avspeglades i Obamas årliga tal om tillståndet i unionen. Han sträckte ut handen till oppositionen och talade för minskad byråkrati och andra förenklingar för företagande. Främst lyfte Obama dock fram tre utmaningar: att förbättra skolan, ändra produktion och förbrukning av energi samt att minska budgetunderskottet.

Utgångspunkten är att USA måste förbli ”världens bästa land”. President Obama talade om ett ”sputniktillfälle. Då var det Sovjetunionens rymdprogram som ruskade om, den här gången är det främst Kinas frammarsch inom olika områden. Men Obama tvekade inte att USA kan och bör bevara sin särställning, som ett land där alla är välkomna och kan nå långt med egna insatser.

Skall USA ha några möjligheter att långsiktigt bevara sin ledande roll gäller det dock att verkligen göra något åt de stora underskotten. Den federala budgeten har år efter år gått med underskott, så när som några år under Bill Clinton. Internationella valutafonden IMF tror att underskottet i år blir drygt 10 procent av BNP. Även omunderskottet automatiskt minskar om det blir bättre fart på ekonomin krävs kraftfulla och kortsiktigt impopulära beslut för att få budgeten långsiktigt i balans. IMF är skeptisk till den senaste uppgörelsen om ekonomin, som innebär ökade utgifter och uteblivna skattehöjningar.

USA har dessutom inte bara bekymmer med den federala budgeten. Flera delstater har stora underskott. Vore de självständiga stater skulle de vara i klass med krisländer som Grekland, Irland eller Spanien. Del-staterna klarar sig bättre genom att ingå i en federation, men centralmakten har å andra sidan ju också oroande höga underskott. I dag hankar sig USA fram genom att Kina köper amerikanska statspapper.

Obama föreslog att statsutgifterna vid sidan av försvaret fryses för flera år. Det lär dock inte räcka, utan det krävs som i andra underskottsländer både utgiftsminskningar och skattehöjningar.

Retoriken kan visserligen uppfattas som självgod och USA får svårt att i längden behålla sin ställning som den enda supermakten. Men vi som lever i demokratier har goda skäl att hoppas att USA förmår bevara en stark ställning i världspolitiken.

Mer läsning

Annons