Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA kan räddas från en större diplomatisk kris av att så oerhört mycket har kommit ut.

Wikileaks avslöjanden är pinsamma för utrikesminister Hillary Clinton. Det borde dock inte vara någon större överraskning att amerikanska diplomater inte alltid är så diplomatiska.

Annons

USA är en märklig blandning av försök att kontrollera det mesta och brist på just kontroll. Den som söker visum eller skall besöka landet får svara på mängder av frågor och fylla i detaljerade formulär. Allt i namn av att bekämpa terrorismen eller att undgå illegal invandring. Samtidigt har USA miljoner illegala invandrare som tar sig in, ofta via Mexiko. De blir kvar, hankar sig fram och har ändå en hel del rättigheter.

I går protesterade Världstullorganisationens direktör Lars Karlsson i ett inlägg i Svenska Dagbladet mot USA:s planer på nya rigida säkerhetssystem och omständliga transportvägar för att jaga terrorister. Samtidigt började Wikileaks och några kända tidningar publicera mängder av hemligstämplat material från USA:s UD. Enligt brittiska Guardian hade miljoner amerikaner tillgång till de hemliga dokument som har läckts till Wikileaks.

Så det är egentligen inte särskilt förvånande att hemligt material läckte, så brukar det vara i USA. Det som är speciellt den här gången är omfattningen, det skall det handla om drygt 250 000 dokument. Här verkar finnas allt från trivialt skvaller till uppgifter som kan orsaka kris både i relationen till USA och internt i vissa länder.

Saudiarabien skall i smyg ha uppmanat USA att militärt angripa Iran, något som landets ledare inte vill försvara öppet. USA:s utrikesminister Hillary Clinton skall ha uppmanat till spioneri på FN-personal, vilket är extra känsligt då världsorganisationen har sitt säte i New York.

Medier i varje land kan hitta något spännande om de egna politikerna. Putin, Berlusconi, Cameron och Sarkozy får alla kritiska eller nedsättande omdömen i någon diplomatrapport. Utrikesminister Hillary Clinton kan som högsta ansvarig få problem att försvara sin ställning och förklara för vänner i omvärlden att man inte skall bry sig om vad amerikanska diplomater skriver i sina rapporter.

USA:s diplomater kan också i tal och möten vara tuffa och ha en mindre förbindlig ton än den gängse i de här kretsarna. Så det finns inte så stor anledning att höja på ögonbrynen inför allmänt drastiska formuleringar, men slutsatserna kan genera och förarga både vänner och fiender. I framtiden finns risken att färre kommer att våga tala öppenhjärtigt med USA om risken är att synpunkterna kan komma ut på detta sätt.

Wikileaks framställer sig som öppenhetens riddare, samtidigt som talesmannen Julian Assange håller sig undan och är anklagad för de allvarliga brotten våldtäkt och sexuellt ofredande. Som så ofta slår önskan om den totala öppenheten mot de mer öppna samhällena.

Wikileaks kommer över mängder av material som ställer USA i dålig dager, men den får inte fram något liknande om diktaturers övergrepp och interna maktkamper. Det är viktigt att minnas. Det är just för att USA är en demokrati som uppgifter kommer ut och kan publiceras.

Flera av de utpekade makthavarna ser också ut att ta avslöjandena med ro. USA kan räddas från en större diplomatisk kris av att så oerhört mycket har kommit ut. Det gör att många är utpekade och att det är lätt att drunkna i all information. Det gör det lättare för utpekade och förfördelade att vända blad och gå vidare.

Mer läsning

Annons