Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

USA ser ut att förbli politiskt splittrat

Pressas Obama utmanar sina politiska motståndare.

Annons
Tre år till. President Obamas sista mandatperiod går ut om tre år. Nu utmanar han de politiska motståndarna i kongressen. Foto: Charles Dharapak/AP/TT

President Barack Obama har talat om samarbete över partigränserna, men har fått kritik för att vara en solospelare. Nu är han öppen med att agera på egen hand. De politiska motsättningarna i USA lär fortsätta.

På en punkt är ledande amerikanska politiker sig lika. USA framställs som världens bästa land och ett utvalt föredöme för övriga världen.

Så var det också i president Obamas stora tal om tillståndet i nationen. USA låg bäst till i hela världen för att ta sig an detta sekels utmaningar. Talet avslutades med Gud välsigne USA.

Så skulle en ledande svensk politiker aldrig uttrycka sig. Men även här finns en tro, om än mer diskret uttryckt, att världen borde ta efter oss. På det sättet är svensk politik mer lik den amerikanska än vad vi vill erkänna.

Samtidigt var president Obama dock orolig över att den sociala rörligheten har minskat. Det är själva grunden i ”den amerikanska drömmen”. Gärna stora inkomstskillnader, men alla ska ha likartade chanser att arbeta hårt, lyckas och klättra uppåt på den sociala stegen.

Men här klarar sig andra länder, som de nordiska, i dag bättre än USA. Det har skakat om, även bland mer högerinriktade amerikaner, och väckt större intresse för fördelningspolitik, bättre förskolor och mer lättillgängliga högskolestudier.

Obama lyfte fram krav på högre lagstadgad minimi-lön och en mer generös a-kassa. Här lär det bli fortsatta konflikter med Republikanerna i kongressen.

President Obama framhöll att klimatförändringen är ett faktum och att debatten borde handla om vilka åtgärder som krävs. Han talade om energisparande och satsningar på förnybara energikällor.

Noterbart är dock även Obamas tydliga stöd för gasutvinning och gas- produktion. Han såg naturgas som ett bra sätt att minska koldioxidutsläppen fram tills andra energislag kan ta över. Obama nämnde som något positivt att USA:s oljeproduktion stiger och att mindre olja därmed måste importeras.

Där fanns också stöd för mer fossila bränslen, främst i form av naturgas. Genom att gå från kol till naturgas har USA kraftigt minskat sina koldioxidutsläpp.

Men naturgas är också ett fossilt bränsle. Den minskade kolanvändningen har också minskat priset på kol, som säljs billigt till europeiska kolkraftverk. Detta kan negativt förändra förutsättningarna för att minska utsläppen av växthusgaser.

President Obama är också beredd att försöka gå vid sidan av kongressen där det är möjligt. Här lär det bli hårda konflikter om hur författningen bör tolkas. Kan den för USA så viktiga maktdelningen bestå om presidenten driver igenom dekret på egen hand?

Höstens mellanårsval blir viktigt och spännande. Går Demokraterna fram kan Obama få igenom mer. Men går Republikanerna fram och får majoritet också i senaten lär de två sista åren som president bli riktigt besvärliga för Obama.

Mer läsning

Annons