Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet i NRW brukar kallas för det lilla valet.

Regerande Kristdemokraterna förlorade stort i söndagens delstatsval i Tyskland.

Annons
Tyskland. Socialistiska partiets delstatsledare Hannelore Kraft var en av segrarna i söndagens delstatsval. foto: scanpix

Under söndagen var det val i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfahlen (NRW). En delstat med en bruttonationalprodukt långt högre än Sveriges och dubbelt så många invånare. I Tyskland finns det ett stort intresse för lokalpolitik och de 16 delstaterna har ett stort politiskt inflytande inom de områden som inte anges som federala i grundlagen, vilket är områden där kravet på enhetlig reglering inte är stort.

Valet ägde rum efter att nyval utlysts i mars i samband med att den rödgröna minoritetsregeringen i delstaten inte fått stöd för sin budget. Ett faktum Liberalerna tog tillvara på i sin framgångsrika val-kampanj under vilken de smällt upp affischer med budskapet ”Hellre nyval än nya skulder”.

Söndagens val var viktigt. Om ett och ett halvt år är det val till förbundsdagen, som är en av de två kamrarna i det tyska parlamentet. Det är förbundsdagen som väljer förbundskanslern, en post som sedan 2005 innehas av Kristdemokraternas Angela Merkel. Merkels parti och dess delstats-representant Norbert Röttgen, som även är miljöminister i den federala regeringen, backade under söndagens val med 9 procent och landade på omkring 26 procent av rösterna. Detta samtidigt som Social-demokraterna vann stort med 39 procent av rösterna. Socialdemokraterna kommer nu att regera i delstaten tillsammans med de gröna.

Valet i Nordrhein-Westfalen brukar kallas för det lilla valet till förbundsdagen då det ofta utgör en indikator på hur valet till det federala parlamentet kommer att sluta. Att det liberala partiet FDP efter en tids svacka ändå landade på över 8 procent är åtmin-stone ett gott tecken för den sittande federala koalitionsregeringen mellan Kristdemokraterna och liberalerna. Det ökar nämligen risken för att koalitionens mindre parti, i syfte att vinna fler väljare, ska sparka bakut mot den restriktiva politiken. Men trots framgångarna för FDP är valet ett bakslag för Merkels regering. Söndagens valresultat är det sämsta för Kristdemokraterna någonsin i delstaten.

Närmast kommer valresultatet att innebära att Frankrikes nyvalde president François Hollande får ett starkare mandat i samarbetet med Tyskland. Merkel ska i dag ha sitt första möte med Hollande. Ett samförstånd dem emellan är viktigt inte minst för Merkels framtid som förbundskansler. Det vore svårt för Tyskland att ensamt stå emot de andra euroländernas krav på minskad ekonomisk restriktivitet.

Kanske kommer Merkel efter söndagens val att använda Hollandes krav som en ursäkt för att justera politiken i enlighet med väljarnas önskemål inför nästa års tyska val. I utbyte mot att Hollande accepterar stabilitetsfilosofin kan Merkel lova deklarationer om tillväxtorienterade satsningar.

Åtstramningarna som har behövt göras i finanskrisens kölvatten har lett till regeringsbyten runt om i Europa. Det senaste året har, utöver Frankrike, länder som Spanien och Danmark bytt regering. Men även en ny regering måste hantera budgetkrisen och föra en restriktiv politik. Något som inte mottagits väl av den spanska befolkningen. Sannolikt måste också Hollande bita i det sura äpplet inom kort. Att enkom byta ut politikerna löser uppenbar-ligen inte Europas kris.

Mer läsning

Annons