Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartier tycks vinna väljare i opposition mot regeringar ledda av Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet har inte fått något genombrott i opinionen, men kan ändå bli en tillgång för den borgerliga Alliansen i kampen om regeringsmakten.

Annons
Står och stampar. Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har inte lyft partiets opinionsstöd, trots att fler än 5-6 procent håller med om euron eller välfärdsvinster.  foto:scanpix

I går, dagen efter partiledaren Jonas Sjöstedts sommartal, kom en opinionsmätning från United Minds där Vänsterpartiet fick 5,9 procent. Det är ungefär lika med valresultatet på 5,6 procent och ligger i linje med andra mätningar.

Efter att Jonas Sjöstedt trädde till gick opinionssiffrorna upp. Men så avgick Håkan Juholt och efterträddes av Stefan Löfven. Socialdemokraterna gick upp som en raket och Vänsterpartiet föll åter tillbaka.

Betydligt fler än 5–6 procent av väljar-kåren är enligt opinionsmätningar skeptiska till vinster i välfärden. Jonas Sjöstedt är sedan länge känd som en tydlig motståndare till att Sverige ska införa euron. Det är en åsikt som i dessa eurokrisens tider delas av en stor majoritet av väljarna, I sitt tal ville Sjöstedt göra det svårare att ersätta fast anställda med bemanningsföretag. Det är nog också en åsikt som fler än 5–6 procent håller med om.

Men Vänsterpartiet har inte förmått växa på de här frågorna. Väljarna har inte strömmat till. Någonting fattas.

Det är nog heller ingen tröst att läget är värre för systerpartierna i Danmark och Norge. De har uppnått Vänsterpartiets mål om rödgrön regeringsmedverkan. De sitter i regering tillsammans med Socialdemokraterna och ganska gröna borgerliga vänsterpartier (Senterpartiet i Norge och Radikale venstre i Danmark).

Socialistisk folkeparti i Danmark har runt 6 procent i opinionsmätningarna, klart lägre än valresultatet på 9,2 procent. Socialistisk Venstre i Norge är inne på sin andra mandatperiod som regeringsparti. Där är läget värre. Partiet har i de senaste mätningarna stöd av knappt 4 procent. Spärrgränsen hotar. Den är i Norge också 4 procent, om än inte lika hård som här.

Däremot går det bättre för vänstersocialistiska Enhetslistan i Danmark, som inte är med i regeringen. Partiet har enligt opinionsmätningarna gått från 6,7 procent i valet till runt 10 procent.

Vänsterpartier tycks således förlora väljare på att regera och vinna väljare i opposition, men då helst i opposition mot en socialdemokratiskt ledd regering.

Så var det även i Sverige. Vänsterpartiets stora valframgång under Gudrun Schyman kom när Socialdemokraterna sanerade ekonomin i samarbete med Centerpartiet. När Vänsterpartiet därefter var med i ett rödgrönt samarbete med Socialdemokraterna minskade väljarstödet.

Vill Vänsterpartiet maximera väljarstödet borde partiet snarast hoppas på att Social-demokraterna efter valet bildar regering men samarbetar högerut. Det kan ge fler väljare, men å andra sidan inget inflytande på politiken.

Opposition från vänster skulle också gå på tvärs med läget i kommuner och landsting där Vänsterpartiet ofta samarbetar med Socialdemokraterna. Konfrontation med Socialdemokraterna skulle också göra oppositionen mindre trovärdig som regeringsalternativ till Alliansen.

Vänsterpartiet har ett knepigt läge. Så länge Socialdemokraterna är i opposition och inte gör bort sig har Vänsterpartiet svårt att växa. Satsar man på rödgrönt samarbete tunnas profilen ut, samtidigt som Alliansen kan skrämmas med ”vänsterspöket”. Men går Vänsterpartiet sin egen väg framstår oppositionen å andra sidan som splittrad.

Mer läsning

Annons