Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet spelar högt

Vänsterpartiet kräver vinstförbud för att sitta i regering. Kaxigt, men hur realistiskt?

Annons
Kan inte köpas? Vänster-ledaren Jonas Sjöstedt presenterade i går partiets valplattform Inte till salu för riksdagsvalet.Foto Bertil Ericson / TT

Vänsterpartiet har bestämda krav för att sitta i en regering. Stopp för vinster och stopp för inflytande för borgerliga partier. Men vad händer om de rödgröna saknar egen majoritet?

Vänsterpartiet presenterade redan i går sin valplattform. Det är en markering av partiets självständighet. Den här gången blir det inget rödgrönt samspel före valet.

Däremot vill Vänsterpartiet gärna sitta i en rödgrön regering. Partiledaren Jonas Sjöstedt brukar framhålla att Vänsterpartiet är med och styr i en hel del kommuner och landsting.

Det är bra att Vänsterpartiet är tydligt i sin valplattform. Det gör att väljarna vet vad som väntar om Vänster-partiet får bestämma.

Det saknas siffror för vad alla vallöften kostar, men billigt blir det inte. Mer resurser till sjukvården. Många nya lärare. Minskade barngrupper. Höjd sjukersättning. Höjd garantipension. Höjd a-kassa. Rätt till heltid. 40 000 nya bostäder. Skatterna ska höjas, men de nya pengarna lär inte räcka till allt Vänsterpartiet utlovar.

Här finns dock utrymme för att förhandla. Men när det gäller avskaffandet av vinstdrivna företag i välfärden är kravet ett ultimatum för att Vänsterpartiet alls ska kunna vara med.

Partiet säger även bestämt nej till borgerliga partier i regeringsställning. Här har Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven låtit mer öppen när det gäller Folkpartiet och Centerpartiet.

Vänsterpartiet vill utnyttja folklig skepsis mot vinster i välfärden och vinna väljare från Socialdemokraterna och Miljö-partiet på en tydlig vänsterlinje.

Får de rödgröna egen majoritet kan Vänsterpartiet agera tufft. Då blir det svårt för Social- demokraterna att avstå från att använda majoriteten som regeringsunderlag.

Men de flesta valexperter tror att avståndet mellan blocken minskar fram till valet, även en del i dag talar för att de rödgröna förblir större än de borgerliga.

Utan egen majoritet måste regeringen ha stöd av antingen Sverigedemokraterna eller något borgerligt parti. Och de rödgröna påstår att Sverigedemokraterna oftast röstar med de borgerliga partierna.

Om det stämmer behöver en rödgrön regering stöd av något borgerligt parti för att få igenom sina förslag. Det kräver förhandlingar och regeringen måste då även gå andra partier till mötes.

Möjligheten att få igenom ett vinstförbud lär vara liten, men däremot måste borgarliga partier få inflytande i andra frågor för att en rödgrön regering ska överleva.

Det vill säga just det Vänsterpartiet är bestämt emot. Så vad gör Vänsterpartiet om de rödgröna saknar egen majoritet?

Mer läsning

Annons