Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår värdegrund bygger på demokrati och frihet, alla människors lika värde samt vaksamhet mot överhet och centralisering.

När verkligheten förändras kan ståndpunkter behöva omprövas. Men det gäller att stå fast vid grundläggande värderingar, särskilt när det blåser motvind.

Annons

Under större delen av sin 180-åriga historia har, som framgår på nyhetsplats, VLT varit tydlig och engagerad i sin opinionsbildning. Allt sedan Daniel Olausson 1847 har VLT på ledarplats haft liberala värderingar som grund för sina ställningstaganden.

Det har givit stadga åt opinionsbildningen och återkopplingar över tiden. Kampen för demokrati i Sverige gjorde det naturligt att också värna frihet och folkstyre i andra länder. Det gav en västorientering i utrikespolitiken. VLT var för svenskt medlemskap redan när EU (dåvarande EEC) bildades i slutet på 1950-talet.

Den viktigaste insatsen gjordes i kampen mot nazismen och för yttrandefriheten. VLT genomskådade direkt barbariet och det oförsonliga judehatet och var tydlig i sin kritik från den dag Hitler tog makten.

Främst värnade VLT den oberoende pressens åsikts- och tryckfrihet. Där fanns förståelse för att samlingsregeringen under kriget kunde behöva agera försiktigt, men bestämt motstånd mot att regeringen försökte styra och begränsa informationen om krigsutvecklingen eller om tyska övergrepp. Fria medier och staten har olika roller, där medierna måste ha rätten och viljan att berätta en osminkad sanning.

Även om tidigare huvudredaktörer var partipolitiskt aktiva var VLT aldrig en partitidning. 1964 skrev VLT ”Denna mer parti-lojala sort har förvisso sitt berättigande även den. Risken är naturligtvis att dess talesmän kan råka förlora det väderkorn som säger dem att nu håller partiet på att svika idén – vilken ju ändå som lojalitetsgrund måste stå ett stycke över partiet på piedestalen”.

Några åsikter går igen. VLT har alltid glatt sig åt att Västerås växer. Ibland kan opinionsbildning ge resultat efter lång tid, det tog årtionden innan biblioteket var byggt. I en ännu aktuell fråga krävde huvudredaktör Anders Pers redan 1912 att Södertälje kanal skulle fördjupas!

Oron för alkoholens skador går igen. VLT sade nej till totalförbud, men försvarade motbok och var hela tiden emot mellanölsförsäljning i livsmedelsbutiker. VLT var starkt pådrivande för att införa högertrafik i folkomröstningen 1955. Hela tidningen,inte bara ledarsidan, drev kampanj. Nej-sidan vann dock klart, men efter ett tag beslutade riksdagen ändå som VLT ville.

I några frågor har VLT huggit i sten. Likt en hel del politiker och opinionsbildare på den tiden förespråkade VLT svenska kärn-vapen i slutet av 1950-talet. Till skillnad från de flesta liberala opinionsbildare försvarade VLT i sina ledare statskyrkan. I dagens privatiseringsiver kan kravet från 1968 om att det allmänna borde köpa också Tidö slott förvåna.

Det visar vikten av att kunna ompröva sina ståndpunkter om verkligheten förändras eller nya fakta dyker upp. Bara den som aldrig vågar tycka något riskerar inte att någon gång behöva ändra sig.

Men genomtänkta åsikter kräver en stabil värdegrund. Vår bygger på demokrati och frihet, alla människors lika värde samt vaksamhet mot överhet och centralisering.

I dag är det lätt att sola sig i glansen av att ha varit tydlig mot nazismen, men då var åsikten omstridd. När Anders Pers, som organiserad nykterist, vara tveksam till ett totalt alkoholförbud fick han utså spott och spe från den då starka nykterhetsrörelsen.

Så det gäller att också våga hävda sina ståndpunkter i motvind.

Mer läsning

Annons