Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås kommunpolitik kan skakas om i grunden.

Klarar den egna politiken inte mötet med verkligheten är det rätt att ändra sig. Men nog har det blivit väl många turer om Bäckbyskolan.

Annons
Tur och retur. Frågan om skolorganisationen kan efter all dramtik i juni återkomma till ¿kommunfullmäktige.foto: VLT.s akriv

Folkpartiet har, som framgår på nyhetsplats, svängt om Bäckbyskolans framtid. ¿Efter den hårda kritiken mot beslutet om en nedläggning har partiet ägnat sommaren åt att fundera och att samla in fakta. Så sent som den 2 juli försvarade Folkpartiets representant i barn- och ungdomsnämnden i en gemensam borgerlig debattartikel nedläggningen av Bäckbyskolan. Där framhölls dock att tanken var att sedan bygga ut Hällbyskolan till F-9 skola. I mitten av juli kom signaler om att Folkpartiet var på väg att tänka om.

I går presenterades ett eget förslag. Där blir det en skolenhet av Bäckbyskolan och Hällbyskolan. I den meningen blir det en F-9 skola. Men lågstadieeleverna ska gå i Hällbyskolan, 4-9 klasserna på Bäckbyskolan i nuvarande Bäckbyhuset.

Folkpartiet har inte räknat på förslaget, men tror att med en smartare planering ¿skulle det gå att frigöra fler lokaler. Nyckeln skulle dock vara att Västerås stad lade om lokalhyresmodellen, och låter någon annan än skolorna ta ekonomiskt ansvar för frigjorda lokaler.

Som framgick i gårdagens VLT hade Bäckbyskolan lägst andel behöriga till gymnasiet av alla kommunala skolor. Folkpartiet säger sig trycka mer på kvalitetskrav än de rödgröna har gjort. Det handlade främst om att lärarna behövde bli bättre och att ha högre förväntningar på eleverna.

Det är viktigt att politiker inte låser sig utan tar hänsyn till nya fakta. Verkligheten och inte kartan ska gälla. Därför är det bra att Folkpartiet efter att ha träffat berörda och skaffat mer information kan byta åsikt.

Samtidigt finns goda skäl att vara kritisk till bakgrunden. Den här frågan höll på att låsa förhandlingarna om budgeten. De rödgröna ville inte ändra i sitt förslag om skolorganisation, de borgerliga ville lyfta in nedläggningen av Bäckbyskolan i investeringsbudgeten. Positionerna var helt låsta, till slut enades de båda politiska blocken om driftbudgeten. Men när det gällde investeringar ställdes två paket mot varandra, något som flera i efterhand har beklagat. Sverigedemokraterna avgjorde då genom att rösta med de borgerliga.

Den borgerliga enigheten och envisheten om hur skolorganisationen skulle förändras fick således stora konsekvenser för hur budgeten bereddes och behandlades. Allt detta hade kunnat undvikas om Folkpartiet hade tänkt efter före.

Ovissheten har varat länge nog. Nu gäller det att fatta ett beslut som håller, men det lär kräva att frågan åter behandlas i fullmäktige. Så än kan flera turer återstå.

Blockpolitiken i Västerås har fått kritik från flera håll på senare tid. Med det här ¿utspelet har Folkpartiet i efterhand gått ifrån ett gemensamt alliansförslag. Det bör ge fler partier möjlighet att agera på egen hand. Västerås kommunalpolitik kan skakas om i grunden.

Folkpartiet har med sitt förslag tagit ställning för att större bostadsområden behöver en egen sammanhållen kommunal skola. Det är en på många sätt tilltalande modell, som kan förbättra samhörighet och samarbetet bland olika delar av den offentliga verksamheten. Men där finns en potentiell motsättning med det fria skolvalet. Om många elever inte vill gå i den närliggande skolan blir den väldigt dyr att behålla.

Mer läsning

Annons