Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västvärldens dominans kan bli en parentes

President Obama har gjort politisk comeback efter nederlagen i mellanårsvalen, men han och framtida presidenter får acceptera att USA inte längre kan dominera världen.

Annons
Julledighet i dur. President Obama firar jul på Hawaii efter några framgångsrika arbetsveckor.

För bara några veckor ansågs president Obama ligga riktigt illa till. Demokraterna hade förlorat mellanårsvalen. Israel struntade i USA:s vädjanden om förlängt bosättningsstopp och också i andra områden i världen hade USA svårt att vinna gehör. Uppgifter via Wikileaks generade både USA och trogna allierade.

Men så började det plötsligt gå bättre. President Obama och den republikanska ledningen enades i den ekonomiska politiken. Republikanerna fick förlängda skattesänkningar och Demokraterna fick igenom utgiftsökningar som förlängd a-kassa. Det var visserligen inte bra för det långsiktiga budgetunderskottet, men försvarades med att det behövdes nya stimulanspaket.

Därefter var kongressens båda kamrar med på att avskaffa förbudet för homosexuella i krigsmakten. Obama kunde därmed genomföra ett viktigt vallöfte. Sedan godkände senaten med mer än den erforderliga tvåtredjedels majoriteten Start-avtalet med Ryssland. Det var också ett viktigt genombrott, president Obama har varit tydlig med att det finns för många kärnvapen.

Framgångarna har underlättats av en säregen form för beslutsfattande. Det är inte den nyvalda, mer republikanska kongressen, som har fattat de här besluten. Den tillträder inte förrän efter årsskiftet, så den tidigare Demokratiskt dominerande kongressen har trots valnederlaget under november och december kunnat fatta viktiga beslut. Det hade varit svårare att få igenom både Start och rätten för homosexuella att tjänstgöra i försvaret i den nyvalda kongressen.

Även med denna reservation har dock Obama återtagit initiativet och framstår som drivande. Så snabbt kan det svänga i politiken i USA.

Ekonomiska förändringar tar desto längre längre tid, men kommer att göra tillvaron svårare för Obama och framtida presidenter. Än är USA den dominerande makten i världen och USA och Ryssland har nästan alla kärnvapen i världen. Därför var Start så betydelsefullt.

Men inom ekonomin växer länder som Indien och Kina snabbt varje år. USA och västvärldens dominerande ställning försvinner och ersätts av en värld med fler ekonomiska centra. I tusenårsperspektiv har det påpekats att världen återgår till ”normalläget”. Kina och Indien brukar vara störst, västvärldens dominans ser ut att kunna bli en parentes i historien.

Den omställningen kommer att ställa stora krav på USA:s ledare. Landet kan fortsätta att vara den starkaste makten, men kan inte dominera som förr. Förhoppningsvis kan ekonomiska konflikter undvikas och världshandeln fortsätta att utvecklas.

En avgörande fråga blir hur de framväxande stormakterna ser på mänskliga rättigheter och demokrati. Här visar konflikterna kring Nobels fredspris att Kina har en annan och mer restriktiv syn. Ryssland har under Putin blivit mindre demokratiskt.

Indien har dock, om än med fel och brister, förblivit demokratiskt. Det inger hopp. För visst kan USA och andra västländer få berättigad kritik för historiska övergrepp och för dubbelmoral. Men värnet av mänskliga rättigheter är ändå i grunden avgörande för världens framtid.

Mer läsning

Annons