Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har alltid kunnat ”sänka” löner i Sverige

Har Moderaterna blivit för försiktiga? Enligt en opinionsmätning är de flesta positiva till lägre ingångslöner för unga.

Annons
Försiktig general. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) tror inte på sänkta löner, men kan de i alla lägen undvikas?

I går publicerade Dagens Nyheter en opinionsmätning om förslaget till sänkta ungdomslöner. Den visade att 61 procent, drygt sex av tio, tyckte det var ett bra förslag. Starkast stöd har förslaget bland moderater och centerpartister.

Kravet på lägre ungdomslöner har främst drivits av Centerpartiet och Folkpartiet. Centerpartiet har varit mer envetet och talat om lägre ingångslöner också för andra än ungdomar. Folkpartiet har på senare tid fått uppmärksamhet för att i kommunerna kräva lägre löner för ungdomar upp till 25 år. Förslaget påminner om ett avtal om lägre lön kombinerad med utbildning som IF Metall har träffat. Syftet är att fler ungdomar ska få jobb och inte behöva gå arbetslösa.

Moderaterna har däremot varit avvisande. Statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt har talat om att i Sverige sänker vi inte löner.

Som alltid kan svaren i opinionsmätningarna ha påverkats av hur frågan formuleras. Den löd: ”Som en åtgärd mot ungdoms-arbetslösheten diskuteras i dag möjligheten att införa avtal där nyanställda unga under en period får en lön motsvarande 75 procent av lägstalönen i kollektivavtalet, i kombination med viss utbildning.” Här framhålls att det ska vara en begränsad tid och kom-bineras med utbildning. Det kan ha lockat fler att svara ja. En fråga av typen ”ska ungdomar ha lägre lön för samma jobb?” hade nog fått andra svar.

Men även med den reservationen är resultatet intressant. Det tycks bland väljare och anställda finnas en förståelse för lägre ingångslöner som ett sätt att få in en fot på arbetsmarknaden. I synnerhet om de kombineras med utbildning på arbetsplatsen under den tid lönen är lägre.

Avtalet på Handelsområdet i förra veckan innebar att lägstalönerna höjdes mindre än övriga löner. Ungdomar upp till 20 år ska kunna få praktik och 75 procent av lägstalönen under ett år. Det antyder att debatten kring ingångslöner har haft effekt och att parterna kommer att finna lösningar som passar bäst just på deras avtalsområden. För alla är egentligen överens om att lönerna inte ska bestämmas av politiker, utan i förhandlingar.

Moderaterna verkar överdrivet försiktiga. För sanningen är att vi alltid har kunnat ”sänka” löner i Sverige, fast då har det kallats devalvering eller fallande kronkurs. När kronan faller är lönen visserligen lika hög som förr i den egna valutan, men import-varor blir dyrare och det kostar mer att turista utomlands.

Svenska varor blir billigare jämfört med utländska och svenska löntagare får mindre köpkraft. Men det sker inte genom att lönen blir lägre, utan genom att priserna stiger. Resultatet för den enskilde är dock detsamma.

Ska Sverige ha fast växelkurs eller, som även Reinfeldt och Moderaterna vill, införa euron går det inte att låta kronan falla. Det enda sättet att rädda jobb och konkurrenskraft vid en kostnadskris blir då att sänka löner eller andra kostnader. Det är vad land efter land tvingas gå igenom i euroområdet.

Utsatta grupper har svårt att komma in på arbetsmarknaden och en framtida kostnadskris kan inte uteslutas, även om vi ska göra allt för att undvika den. Då vore det oklokt att i alla lägen utesluta lägre löner.

Mer läsning

Annons