Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinner regeringen majoritet en period till skulle det bli svårt att upphäva beslutet att tillåta nya kärnkraftverk.

Regeringens förslag om nya kärnkraftverk och skadeståndsansvar borde ha kunnat utgöra en slutpunkt på årtiondens politiska låsningar. Så blir det dock inte, den rödgröna oppositionen fäktar vidare.

Annons
Ständig stridsfråga. Kärnkraftsomröstningen 1980 har kastat långa skuggor över svensk politik.foto: scanpix

I går kom regeringens lagrådsremiss om kärnkraft. Det blir tillåtet att ersätta gamla kärnkraftverk, samtidigt som ägarnas skadeståndsansvar skärps. Staten skall inte subventionera nya anläggningar, utan ägarna får stå för risken själva.

Innehållet var känt sedan tidigare, men detaljerna klarnar. Därmed kunde det ha satts punkt för en säregen politisk tid i Sverige. Kärnkraftsfrågan låste politiken år efter år, och ledde till absurda lagar som att det inte fick forskas om ny kärnkraft i Sverige. De gamla reaktorerna kördes vidare och moderniserades, men det rådde förbud mot att bygga nya. Kärnkraften fortsatte att stå för en stor och koldioxidfri del av den svenska elproduktionen.

Klimatdebatten har gjort att synen på kärnkraft har omvärderats på flera håll. Den brittiska regeringen skall bygga nya reaktorer. Nyligen öppnade USA:s president Barack Obama för lånegarantier till nya kärnkraftverk för att uppmuntra nybyggnad. Han såg kärnkraften som en viktig del av USA:s klimatpolitik.

Regeringen förmådde bryta de hårda låsningarna. Centerpartiet accepterade att de gamla kärnkraftverken kunde ersättas av nya. De andra partierna gick med på betydligt skärpt skadeståndsansvar. En del bedömare, som Citibank, menar att det av ekonomiska skäl knappast blir några nya kärnkraftverk om ägarna skall ta det fulla ansvaret.

Såväl Vattenfall som de svenska basindustrierna välkomnar dock regeringens beslut och pekar på att det skulle bli svårt att ersätta all kärnkraft med annan elproduktion.

Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth säger att en rödgrön regering skall riva upp beslutet om att tillåta ny kärnkraft. Han får dock mothugg av IF Metalls ordförande Stefan Löfvén, som sitter i Socialdemokraterna verkställande utskott. Löfvén välkomnar regeringens beslut att öppna för ny kärnkraft och önskar en blocköverskridande uppgörelse.

Skulle riksdagen ha fri omröstning skulle det nog bli majoritet för regeringens linje. Det lär finna fler Socialdemokrater som innerst inne tycker som Löfvén. Social-demokraternas hårda partipiska och satsningen på det rödgröna samarbetet gör att partiet i stället väljer att fortsätta kärnkraftsstriden. Det är trist.

Nu finns i stället en liten risk att regeringens förslag faller. Ett par centerpartister säger att de skall rösta nej och den förre moderaten Göran Thingwall har blivit politisk vilde. Han hotar med att rösta nej och vill ha gehör i den helt andra frågan om villkoren för privatpraktiker.

Förhoppningsvis kan ändå regeringen få igenom förslaget. Det skulle ge en möjlighet att få en långsiktig lösning på kärnkraften. Vinner regeringen majoritet en period till skulle det bli svårt att därefter upphäva beslutet att tillåta nya kärnkraftverk.

Mer läsning

Annons