Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vitryssland har under Lukasjenko fungerat som ett slags ”Sovjetskansen”.

Utvecklingen går åt fel håll i forna Sovjetstater. Förhoppningarna om ett lite öppnare Vitryssland grusades brutalt och i Ukraina skall den ledande oppositionspolitikern Julia Tymosjenko ställas inför rätta.

Annons
Ingen fuskröst. Här röstar den vitryske presidenten Lukasjenko på sig själv, men andra röster på honom var nog förfalskade.

Det blev värre än befarat. Det var visserligen aldrig sannolikt att den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenko skulle tillåta ett fritt och rättvist val där han kunde förlora makten. Men vissa lättnader hade ändå genomförts och oppositionskandidaterna hade fått utrymme i tv. EU hade lättat på sanktionerna och uppskattade tecken på att president Lukasjenko inte lät sig styras av Ryssland.

Inofficiella opinionsmätningar gav Lukasjenko runt 40 procent av rösterna. Men i den officiella röstsammanräkningen fick han 79,7 procent. Valobservatörer protesterade mot att röstsammanräkningen inte gick att kontrollera. Det var uppenbart att de räknade rösterna skulle ge ”rätt” resultat, det vill säga en storseger för Lukasjenko.

När tusentals människor samlades för att protestera mot valfusket slog polisen till med stor brutalitet och grep 600 personer. De flesta övriga presidentkandidater greps. Vladimir Nekljajev blev inte bara gripen, utan slogs också nästan medvetslös.

Vitryssland ligger inte geografiskt långt från Sverige, men har under Lukasjenko fungerat som ett slags ”Sovjetskansen”. Mycket av det gamla Sovjetsystemet har behållits, säkerhetspolisen heter alltjämt till exempel KGB och Lukasjenko har behållit kollektivjordbruken.

Det har inneburit mindre dramatiska ekonomiska förändringar, och är en förklaring till att Lukasjenko har ett folkligt stöd. Men priset har varit en ineffektiv ekonomi, som har hållits under armarna genom fördelaktiga avtal med Ryssland.

Under senare tid har dock irritationen över den egensinnige Lukasjenko ökat i Moskva. Ryska tv-kanaler, som många tittar på i Vitryssland, har gjort kritiska program om Lukasjenko. Men alldeles inför valet slöts ett nytt avtal om billig olja från Ryssland och den ryske presidenten Medvedev har inte kritiserat valutgången.

EU behöver bita i det sura äpplet och inse att Lukasjenko aldrig kommer att släppa sitt brutala och diktatoriska grepp om Vitryssland. Det är tveksamt om ekonomiska sanktioner skulle vara effektiva. Däremot bör stödet till oppositionen från väst byggas ut och relationerna med regimen frysas.

I Vitryssland blev det inte bättre. I grannlandet Ukraina ser det ut att sakta bli sämre. Där skall oppositionspolitikern och den tidigare premiärministern Julia Tymosjenko ställas inför rätta, anklagad för maktmissbruk. Den nye och mer ryssvänlige presidenten Viktor Janukovitj försvåra för oppositionen och fria medier.

Vid sidan av de baltiska staterna har det varit svårt att införa och stabilisera demokratin i det forna Sovjetunionen. Ukraina såg lovande ut efter den brandgula revolutionen, men förhoppningarna har inte infriats. Regeringen i Ryssland självt har under Vladimir Putin marginaliserat oppositionen. President Medvedev säger visserligen rätt saker, men inte mycket händer i praktiken.

Det vore fel att undvika kontakter och utbyte med de forna sovjetstaterna, men det gäller samtidigt att inse hur trångt friheten och demokratin sitter i flera länder. Vitryssland har åter avslöjat sig som värsting även i detta komprometterade sällskap.

Mer läsning

Annons