Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Waidelich bjöd inte på särskilt mycket konkretion.

Socialdemokraternas budgetförslag riskerar att bli ganska luddigt. Konkreta, offensiva förslag verkar det vara ont om.

Annons
Idétorka? Tommy Waidelich verkar inte ha så mycket att komma med i Socialdemokraternas kommande budgetförslag.Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Borgerliga budgetar får sällan beröm från Socialdemokraterna. Den som regeringen presenterade förra veckan är inget undantag.

Så värst mycket erkännande för att Sverige klarat finanskrisen bättre än många andra länder blev det inte heller, när Socialdemokraterna igår höll ett seminarium om det ekonomiska läget i Sverige och partiets eget kommande budgetförslag för 2012. Talespersonen i ekonomiska frågor, Tommy Waidelich, ifrågasatte om Sverige verkligen klarat krisen som bäst i klassen:

– Jämfört med de nya tillväxtmarknaderna i Östeuropa, Sydamerika och Asien framstår Sverige näppeligen som en tigerekonomi, tvärtom.

Det har gått knappt ett halvår sedan Tommy Waidelich utsågs till Socialdemo-kraternas nye talesman i ekonomiska frågor. Det har varit ett halvår av väntan – väntan på att få veta hur Socialdemokraternas politik och egan prognoser ser ut. Men efter gårdagens seminarium är vi inte mycket klokare än förut.

Waidelich bjöd inte på särskilt mycket konkretion. Den enda nyheten är en satsning mot skatte- och bidragsfusk. Totalt anslår Socialdemokraterna 300 miljoner kronor för att “bekämpa dem som bryter mot andra bestämmelser som hederliga företagare och privatpersoner följer”.

Satsningen innebär ett riktat stöd till Polisen, Åklagarmyndigheten och Skatte-verket. ”Socialdemokraternas nya ekono-miska politik bygger på tydliga moraliska principer om att man ska göra rätt för sig”, konstaterar pressmeddelandet. Ingen säger vad den gamla politiken byggde på.

I övrigt vill Socialdemokraterna i huvudsak omprioritera. Någon sänkning av krogmomsen ryms inte i deras budgetförslag och därmed får man loss 5,4 miljarder kronor till de satsningar man vill göra på infrastruktur och utbildning.

Klarare än så blir inte siffrorna. Waidelich försöker snarare slå hål på bilden av Sverige som framgångsrikt. Tillväxten har inget med Anders Borgs mirakelkurer att göra. Den är bara en ordinär återhämtning från finans-krisen – och när jobben är tillbaka, kommer arbetslösa inte kunna söka dem på grund av den ”mismatch” som råder på arbetsmarknaden.

Waidelich målade upp en pessimistisk bild av framtiden och spår att skuldkrisen blir både djup och långvarig. Skakiga valuta-, export- och bostadsmarknader lär påverka även Sverige. Den starka kronan drabbar exporten och hushållens skulder är för stora.

Till seminariet hade Waidelich bjudit in Nordeas chefekonom Annika Winsth och Harry Flam, professor i internationell ekonomi. ”För att visa att Socialdemokraterna är öppna för nya idéer och synpunkter.” Med tanke på hur tunt Socialdemokraternas kommande budgetförslag verkar vara skulle symboliken att bjuda in Winsth och Flam lika gärna kunna uppfattas som att Socialdemokraterna inte vet vad de ska hitta på.

Winsth påpekade att Waidelichs PM var tunt och manade Socialdemokraterna att vara offensiva. Flam efterlyste de social-demokratiska svaren och menade att ambitionerna i PM:et inte skilde sig så mycket från regeringens.

Tunt, sa Bill. Tunt sa Bull.

Mer läsning

Annons