Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Opp amaryllis!

Blomman är hållbar och praktfull, men har en bit att vandra från lök till full blom. Floristen Lucie Ukvitne från blomsterbutiken Amaryllis ger dig sex bra amaryllisråd.

1 Löken är a och o. Kraftigheten hos blomman och lökens omkrets hänger ihop. Stor lök är tecken på att du får fler stjälkar och blommor. I löken sitter växtens gener, som bland annat styr hur lång amaryllisen blir.

2 Hur lång tid tar det. Räkna med att amaryllisen behöver sex veckor från lök till full blom. När knoppen väl sticker upp brukar det var omkring två veckor till blomning.

3 Arrangera löken i en vas. Sätter du löken med sjösten eller mossai en hög glasvas, får du dels ett vackert arrangemang, dels får amaryllisens stjälk stöd när den skjuter upp och får blommor.

4 Var sparsam med vattnet. Vattna inte förrän blomman slagit ut, och vattna då sparsamt, omkring en halv deciliter för en planterad lök. För mycket vatten kan leda till att stjälken förlorar styrseln.

5 Fin snittblomma. Blomsterbutiker säljer även många amaryllisar som snittblommor, så här års. Hållbarheten är den samma som när du har blomman med lök.

6 Rätt plats. Amaryllisen vill stå ljust. Tycker du att stjälken växer för fort, ställ löken kallare ett tag. Vill du skynda på, ställ löken varmare.